od 10. do 13. decembra

Sve spremno za početak Evropskog taekwondo prvenstva u Sarajevu

Reprezentativac BiH Dinko Šegedin istaknuo je da se nada medalji iako je konkurencija zaista jaka

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine organizator je Evropskog taekwondo prvenstva koje će biti održano u Sarajevu od 10. do 13. decembra.

Taekwondo savez BiH je početkom godine dobio organizaciju pet velikih događaja, ali se zbog okolonosti pandemije održavaju samo Evropsko prvenstvo za seniore u olimpijskim kategorijama i Evropsko prvenstvo za kadete.

– Prvi put organizujemo Evropsko prvenstvo u taekwondou. Prijavljene su 33 zemlje, što je velika čast i zadovoljstvo za nas kao organizatore, pogotovo u ovim teškim trenucima koje su zadesile čitav svijet. Iako smo imali veliki broj organizacionih izazova, uspjeli smo savladati prepreke i spremni smo za sutrašnji početak prvenstva. Mišljenja sam da će ovo prvenstvo biti jedno od najbolje organizovanih do sada – istakao je predsjednik organizacionog odbora takmičenja Samir Šarić na današnjoj konferenciji za medije.

Ispred Evropske taekwondo federacije govorio je glavni delegate Ali Sagirkaya koji je istaknuo da je ovo jedan od prvih događaja nakon početka pandemije koronavirusa.

– Taekwondo savez Bosne i Hercegovine je odlično organizovao protokole i iako do sada nisu imali iskustva sa organizacijom evropskih prvenstava u taekwondou, moram istaći da su dosadašnje pripreme i organizacija mnogo bolje od drugih zemalja koje su imale priliku organizovati ovo prestižno takmičenje – rekao je.

O očekivanjima reprezentacije BiH govorio je trener Haris Husić, koji navodi da će bh. selekciju nakon duže takmičarske pauze predstavljati 14 seniora i 18 kadeta.

– Najviše očekujemo od Nedžada Husića, Dinka Šegedina i Marije Štetić. Konkurencija je zaista velika, ali učinit ćemo sve da ostvarimo što bolje rezultate – istaknuo je Husić.

Reprezentativac BiH Dinko Šegedin istaknuo je da se nada medalji iako je konkurencija zaista jaka.

– Vrijedno treniramo i tempiramo formu. Dat ću sve od sebe i predstaviti samog sebe i državu u najboljem svjetlu. Nadam se da će biti prostora za neku od medalja, iako je konkurencija zaista ogromna – naveo je.

Prvenstvo se održava pod punim okolnostima restrikcijama u vezi s pandemijom koronavirusa, a takmičari na borbe dolaze direktno iz svojih soba.

Na prvenstvima učestvuje 300 boraca, a Bosnu i Hercegovinu predstavljaju 32 takmičara.