Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sportska turneja

Sve spremno za veliko finale Sportskih igara mladih

Sportske igre mladih
Foto: Sportske igre mladih

Na Velikom finalu u Sarajevu, najuspješniji SIM-ovci borit će se za medalje i plasman na Međunarodno finale u Splitu, koje će i ove godine krajem augusta ugostiti djecu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije

Takmičenjima u Bihaću, Zenici, Srebrenici, Brčkom, Tuzli i Sarajevu završena je ovogodišnja najveselija sportska turneja kroz Bosnu i Hercegovinu, a u periodu od 4. do 6. jula glavni grad naše države ugostit će više od 950 dječaka i djevojčica na velikom finalu 13. Plazma Sportskih igara mladih.

Posjetivši 46 bh. gradova/mjesta, ovogodišnja Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih oborila je rekorde iz prethodnih godina. Djevojčice i dječaci su se od marta borili za titule najboljih u svojim gradovima u deset sportskih disciplina, a na kraju same turneje održani su regionalni polufinalni turniri, saopćeno je iz Sportskih igara mladih.

Igre širom BiH

U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre su na terenima širom Bosne i Hercegovine i ove godine promovisale olimpijske vrijednosti i ideju sport za sve, a pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Grad Bihać trinaesti put zaredom bio je domaćin takmičenja u malom nogometu, uličnoj košarci, tenisu, rukometu i odbojci. Odigrani su odlični turniri, a plasman na finalno takmičenje u rukometu ostvarila je gostujuća ekipa „OŽRK Krajina“ iz Cazina.

– Osvojili smo Podravka Cup u Bihaću i mnogo se radujemo plasmanu na finale u Sarajevu. Vjerujem da i na državnom finalu možemo ostvariti dobar rezultat – rekla je Minela Prošić iz Cazina.

Kao i svake godine, najmlađi Zeničani i Zeničanke bili su zainteresovani za takmičenja Igara, a svojim dolaskom, podršku SIM-ovcima pružila je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić. Pobjednice Kinder Joy of moving Cup-a u uličnoj košarci su djevojčice iz ekipe „nicaZe“. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje ‘Njen svijet, njena pravila’ (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke.

Nakon Bihaća i Zenice, Srebrenica je bila domaćin turnira u malom nogometu i košarci, a u septembru će biti održane sportske aktivnosti za najmlađe SIM-ovce – m:tel Dana sporta i Moja kravica Cup-a u igri između dvije vatre. Pobjednici Coca-Cola Cup-a u malom nogometu su dječaci iz ekipe „FK Milići“. U Brčkom se, sada već tradicionalno, igrao uzbudljiv odbojkaški turnir, te je plasman na finale u Sarajevo ostvarila domaća ekipa „ŽOK Bimal-Jedinstvo”.

120 dana takmičenja

Prije održavanja regionalnog turnira, u Tuzli su odigrani turniri u malom nogometu, uličnoj košarci, odbojci, rukometu, kao i Toyota Cup u tenisu. Pobjednici takmičenja Pili Cup u malom nogometu u mlađoj starosnoj konkurenciji su dječaci iz ekipe „Novo naselje“.

Sarajevo je bio posljednji grad domaćin regionalnih turnira u ovoj sezoni Igara. Posjetioci su imali priliku gledati odlične utakmice u malom nogometu, rukometu, odbojci i Lutrija BiH Cup-u odbojci na pijesku. Coca-Cola Cup u malom nogometu u konkurenciji djevojčica, potpuno očekivano, osvojile su djevojčice iz ekipe „SFK Sarajevo 2000“. U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da se prijave na nogometna takmičenja i pokažu da u ovom sportu mogu biti jednako dobre kao i dječaci.

Nakon više od 120 dana takmičenja i održanih regionalnih i polufinalnih turnira u ovogodišnjoj sezoni Plazma Sportskih igara mladih, došao je red i na Veliko finale. Pokrovitelji finalnog takmičenja su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Ilidža i Regional Cooperation Council.

Osim takmičarskih, djevojčice i dječake očekuju i aktivnosti kroz radionice na kojima će imati priliku poslati poruku svojim vršnjacima iz Srbije i Hrvatske, kao i UNICEF radionica o značaju volontiranja. Na samom kraju Velikog finala planirana je i All star košarkaška utakmica sa učesnicima i gostima završne ceremonije.

Na Velikom finalu u Sarajevu, najuspješniji SIM-ovci borit će se za medalje i plasman na Međunarodno finale u Splitu, koje će i ove godine krajem augusta ugostiti djecu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.