Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

legendarni košarkaš

Svečano otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću 31. maja na platou Skenderije

mirza delibasic (1)

Nakon otkrivanja spomenika u Domu mladih bit će upriličen prateći program u spomen na lik i djelo

Svečano otkrivanje spomenika najboljem sportisti Bosne i Hercegovine svih vremena Mirzi Delibašiću obavit će se u utorak, 31. maja, u 19.00 sati na platou KSC Skenderija, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medijhe u Općini Centar Sarajevo.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić kazao je da je nakon provedene konkursne procedure, na veliko zadovoljsvo, prvu nagradu odnio skluptor Adis Lukač, bh. umjetnik iz Tuzle.

– Tako su Tuzla, rodni grad Mirze Delibašića i Sarajevo na neki način isprepleteni u ovoj priči. Spomenik će biti postavljen na postolju ispred kojeg je će biti iskelasana poruka Mirzi Delibašiću i navedeni sve njegovi trofeji i nagrade koje je osvojio u karijeri. Sarajevo se nikada neće na pravi način odužiti našem najvećem sportisti svih vremena, ali mislim da je ovo jedna dobra poruka koju šalju Općina Centar i Kanton Sarajevo – kazao je Mandić.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić rekao je da ga čini posebno sretnim i ponosnim da je Mirza Delibašić, prije svega bio njegov prijatelj, direktor, njegov trener i iskreni savetnik, koji je imao utjecaja na njegovu sportsku karijeru.

– U saradnji Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta KS, uz saglasnost Vlade KS, podršku Turističke zajenice KS i ASA Osiguranja, za četiri dana imat ćemo priliku da djelo našeg umjenika Adisa Lukača zasija u punom sjaju, na način da se odužimo velikanu bh. sporta. Spomenik sam po sebi je mjesto koje podsjeća kakvog smo velikana imali. Mirzino mjesto uvijek je bilo u Skenderiji. Mislim da je najbolji način da se i na ovaj način odužimo za sve što je veliki sportaš postigao. U vremenu koje je ispred nas, generacije budućih sportista koje budu dolazile na plato KSC Skenderija siguno će imati da vide i porčitaju šta je Mirza Delibašić osvojio u karijeri – kazao je Avdić.

Nakon otkrivanja spomenika u Domu mladih bit će upriličen prateći program u spomen na lik i djelo legendarnog košarkaša.