Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ep u rukometu

Šveđani se žalili na ključni gol Francuza, EHF najavio brzu odluku

švedska žalba gol prandi
FOTO: Screenshot
Prandi je zabio sa zvukom sirene

Šveđani su se očekivano žalili i EHF je na svojim službenim kanalima potvrdio da je primio žalbu

Nevjerovatnu utakmicu odigrale su Švedska i Francuska u polufinalu Evropskog prvenstva u rukometu u njemačkoj.

Francuzi su slavili nakon produžetaka rezultatom 34:30. Francuska je u prvom poluvremenu imala i sedam razlike prednosti (13:6), na odmor se otišlo sa visokih 17:11, no Šveđani su u nastavku na krilima golmana Andreasa Palicke kreirali neviđen preokret i u zadnju minutu ušli sa rezultatom 27:25.

Francuzi su najprije smanjili, a onda je Gottfridsson napravio korake. Francuska je s istekom vremena dobila faul s više od deset metara, a Elohim Prandi je uspio napraviti nemoguće – zabio je pokraj “živog zida” pod prečku za produžetke. Taj gol je dotukao Šveđane i u produžecima nisu imali snage za novi preokret. Ipak, iako je gol Prandija bio spektakularan, mnogi tvrde da je bio i neregularan.

Rukometna pravila kažu da igrač koji izvodi slobodni udarac jednom nogom mora neprestano dodirivati tlo sve dok ne izbaci loptu iz ruke, dok drugom nogom može raditi što hoće. Ali igrač ne može mijenjati nogu koja mu je stojeća. Ako je podignuo desnu nogu sa tla, ne može ponovo stati na nju i podići lijevu.

Šveđani tvrde da je upravo to uradio Prandi i da se to može vidjeti i na videozapisu. Prandi je nakratko podignuo desnu nogu, a onda ju je spustio na tlo, odrazio se u desno i dignuo lijevu nogu visoko u zrak.

Šveđani su se očekivano žalili i EHF je na svojim službenim kanalima potvrdio da je primio žalbu, da je postupak u toku i da će javnost biti vrlo brzo obaviještena o odluci krovne kuće evropskog rukometa.