Ostali sportovi

Novalić i Strömquist

Švedska u potpunosti podržava evropske integracije BiH

22/01/2020

Razgovarano je i o planiranim reformama resora u Vladi FBiH, problemu otpadnih voda u Mostaru i reformi javne uprave

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske Johanne Strömquist. Razgovarano je o dosadašnjoj, ali i budućoj saradnji dviju zemalja koje imaju odlične odnose.

Premijer Novalić je zahvalio ambasadorici na velikom angažiranju Švedske na projektima u BiH, te izrazio nadu da će tako biti i u buduće, uz definisanje narednih koraka.

Švedska ambasadorica je rekla da će biti nastavljen projekt razvojne saradnje, da su zainteresovani za nastavak reforme javne uprave i zajedničko djelovanje u cilju podizanja svijesti građana o problemu zagađenosti zraka.

Napomenula je da je Švedska treći po redu najveći bilateralni donator Bosni i Hercegovini.

– Švedska u potpunosti podržava evropske integracije BiH i u tom pogledu predstoji važan period. Naš je cilj podržavati reforme kako bi BiH postala članica EU – rekla je ambasadorica Strömquist.

Federalni premijer je kazao da su evropske integracije prioritet, upoznavši ambasadoricu i sa usvojenim novim Programom socioekonomskih reformi, čiji je jedan od četiri dijela i ekologija.

– Švedska u tome ima iskustva i može nam pomoći na definiranju problema i u daljnjoj realizaciji – kazao je premijer, te naveo da bi od pomoći bio i nasatvak podrške u zemljično-knjižnoj reformi.

Razgovarano je i o planiranim reformama resora u Vladi FBiH, problemu otpadnih voda u Mostaru i reformi javne uprave, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.