sankcije na sve strane

Svjetska atletika zatvorila vrata Rusiji i Bjelorusiji, čak i u Beogradu na EP-u

2008 World Indoor Championships Valencia, Spain March 7-9, 200
2008 World Indoor Championships Valencia, Spain March 7-9, 2008 Photo: Jiro Mochizuki@Photo Run Victah1111@aol.com 631-741-1865 www.photorun.NET

Ruska atletska federacija je suspendovana još od 2015. godine, nakon što su otkrivene brojne doping afere ruskih atletičara u koje je sistemski bila uključena i država

Svjetska atletika je zbog ruske vojne invazije na Ukrajinu zabranila atletičarima i atletičarkama Rusije i Bjelorusije nastupe na svim takmičenjima pod svojim pokroviteljstvom, uključujući dvoransko Svjetsko prvenstvo u Beogradu od 18. do 20. marta i Svjetsko prvenstvo na otvorenom od 15. do 24. jula u Eugenu (SAD).

Ruska atletska federacija je suspendovana još od 2015. godine, nakon što su otkrivene brojne doping afere ruskih atletičara u koje je sistemski bila uključena i država.

Iz tog razloga ruski sportaši ne smiju nastupiti na najvećim takmičenjima pod svojom zastavom. Mogli su nastupiti samo na Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima pod posebnim uvjetima i pod neutralnom zastavom.

Svjetska atletika ozbiljno razmišlja o uvođenju sličnih sankcija bjeloruskim sportistima. Odluka o tome bit će donesena na sjednici sljedeće sedmice.