Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Simone Biles

Svjetska gimnastička zvijezda srušila rekord iz 1933. godine

Simone Biles
Foto: Screenshot/Twitter

Osmom nacionalnom titulom u višeboju oborila je rekord Alfreda Jochima, koji je 1933. godine došao do sedme

Svjetska gimnastička zvijezda Simone Biles u nedjelju je pobijedila u ženskom višeboju na Prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država u San Joseu, što joj je rekordni osmi naslov u karijeri.

Četverostruka olimpijska pobjednica oduševila je publiku finalnim nastupom na parteru koji joj je donio 15.400 bodova, posljednji rezultat od ukupno 118.450 bodova.

Pao rekord Alfreda Jochima

Osmom nacionalnom titulom u višeboju oborila je rekord Alfreda Jochima, koji je 1933. godine došao do sedme. Također, s 26 godina postala je najstarija gimnastičarka koja je osvojila nacionalni višeboj. Shi Jones, svjetska viceprvakinja u višeboju iz 2022., bila je druga sa zaostatkom od 3.9 bodova.

Američka zvijezda bila je u vodstvu od prve večeri takmičenja u petak, kada je doskočila jurčenko, skok koji je bio toliko težak da ga niti jedna druga gimnastičarka nije izvela na takmičenju.

Njezina nedjeljna pobjeda druga je u isto toliko takmičenja otkako se vratila nakon dvogodišnje pauze. Povukla se s Olimpijskih igara 2021. u Japanu zbog mentalnog zdravlja i sigurnosnih razloga.

Pripreme za SP i OI

Objasnila je da je doživjela opasan gubitak orijentacije u prostoru čime se sportaši izlažu riziku od ozljeda pri doskoku. U San Joseu bila je jedina takmičarka koja je završila dva dana takmičenja s dva rezultata iznad 15.

Drugoplasirana Jones dobila je jednom 15.0 za nastup na preči. Ovaj nastup Simone Biles još je jedan korak prema Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, ali najprije je čeka Svjetsko prvenstvo u Antwerpenu koje počinje 30. septembra.