Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski šampion u teškoj kategoriji Fury optužen za doping

Tyson-Fury

Antidoping organizacija Velike Britanije (UKAD) optužila je aktuelnog svjetskog šampiona u teškoj kategoriji Tysona Furyja za doping.

UKAD je otkrio da je privremeno suspendovao Furyja 24. juna, dan nakon što je britanski bokser najavio da se zbog povrede povlači iz revanš meča sa Vladimirom Klitschkom. Potom se Fury žalio pa je suspenzija ukinuta do saslušanja pred Nacionalnim antidoping panelom (NADP). Još uvijek nije poznat tačan datum saslušanja, a 27-godišnji bokser je najavio da će tužiti UKAD u zbog optužbe da je koristio nedozvoljena sredstva.

Britanski mediji krajem juna su izvijestili da je u Furyjevom uzorku urina uzetom u februaru 2015. godine pronađena zabranjena suspstanca nandrolon. Zanimljivo, Taysonov rođak i kolega bokser Hughie Fury također je optužen za doping.

“UKAD može potvrditi da su oba boksera optužena 24. juna 2016. godine zbog prisustva zabranjene supstance. Antidoping pravila Velike Britanije omogućavaju sportistima da ospore izricanje privremene suspenzije i NADP je ukinuo suspenziju sportisti do okončanja cijelog procesa tužbe. Sve optužbe biće iznesene na NADP-u u dogledno vrijeme”, saopštili su iz UKAD-a, a prenose britanski mediji.

Fury je 24. juna objavio da neće biti u mogućnosti 9. jula boksovati revanš protiv Klitsckha, jer je na treningu povrijedio zglob.