Nekadašnji golman reprezentacije

Tahirović: Dovoljno smo kvalitetni da Austriju pobijedimo i u gostima

enid tahirovic (1)

Osjetile su se promjene, sigurno da ćemo iz utakmice u utakmcu sa novim selektorom Obrvanom izgledati puno bolje – dodao je Tahirović

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine važnom pobjedom nad selekcijom Austrije ostala je u igri za plasman na Evropsko prvenstvo 2022. u Mađarskoj i Slovačkoj.

Nekadašnji dugogodišnji golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od naših najboljih rukometaša u posljednje dvije decenije Enid Tahirović igru bh. tima protiv Austrijanaca ocijenio je kao prefektnu.

– Svi smo znali da je utakmica od velikog značaja, jer smo samo pobjedom mogli ostati u igri za plasman na EP. Odlično smo počeli utakmicu i poveli sa 5:1, a onda smo došli u neku fazu na koju smo već pomalo navikli, što mi kažemo ‘crne minute’. Međutim, uspjeli smo da se konsolidujemo pred kraj prvog poluvremena – kazao je Tahirović za Fenu.

Po njegovom mišljenju, u drugom poluvremenu odbrana se vratila na nivo na koji smo navikli.

– Drugi dio utakmice otvorili smo odličnom odbranom, sa odličnim golmanima i na kraju mislim da je i ona mirnoća u napadu, predvođena sjajnim Perićem, dala ton igri. Mislim da smo na kraju zasluženo pobijedili Austriju sa šest golova razlike. Bilo je milina gledati momke kako izgaraju. Stvarno je bilo perfektno. Konačno da smo zadovoljni igrom. Osjetile su se promjene, sigurno da ćemo iz utakmice u utakmcu sa novim selektorom Obrvanom izgledati puno bolje – dodao je Tahirović.

U preostala dva meča kvalifikacija reprezentacija BiH 29. aprila dočekuje Njemačku u Bugojnu, a tri dana kasnije gostuje u Grazu protiv Austrije.

Tahirović smatara da se “kod kuće ne trebamo nikoga bojati, a da je naš tim dovoljno kvalitetan da Austriju pobijedi i u gostima”.

– Mislim da smo s igrom iz drugog poluvremna sigurno spremni da dobijemo Austrijance i na njihovom terenu, bez obzira na to što će to i njima biti najvažnija utakmica. Što se tiče utakmice sa Njemačkom, već su počele neke kalkulacije, da će Nijemci doći sa prvom ili drugom postavom jer su se već kvalifikovali. Međutim, Nijemce smo već pobjeđivali sa najboljim sastavom. Tako da se sigurno ne trebamo bojati ni te utakmice, posebno ako se sjetimo kvalifikacija prije desetak godina kada smo ih zamalo izbacili u uzvratu u Zetri. Zašto da ne osvojima sva četiri boda iz ove dvije utakmice – rekao je Tahirović.

Za 12 godina igranja u dresu rerezentacije Tahirović je zabilježio 99 utakmica. Nastupao je za niz klubova, od RK Bijeljina, gdje je započeo karijeru, preko RK Željezničar, RK Bosna Sarajevo i nekadašnjeg prvaka Evrope HSV Hamburga. Bio je jedan od najboljih golmana Bundeslige. Profesionalnu karijeru završio je 2012. godine nastupajući za klub HSV Hamburg, nakon što je prethodne četiri godine proveo u Göppingenu.