Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajno druženje srpskih i hrvatskih košarkaša na EP 1995. godine

migel-anhel-1

“Moje nepozivanje na spisak od 16 igrača 1989. godine pred Evropsko prvenstvo od strane Dude Ivkovića koji je tada bio selektor… tada sam bio jako ljut i pogođen. Ustvari sad shvatam da ofanzivno orijentisani plejmejker kao što sam ja bio, u paru sa najboljim igračem Jugoslavije u to vrijeme, Draženom Petrovićem, nema nikakvog smisla, nego ima smisla drugi tip plejmejkera sa njim”, rekao je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević u razgovoru za Sport Klub.

On se prisjetio i oštrog duela sa Draženom Petrovićem na meču Cibona-Partizan, koji mu je možda odredio reprezentativni status u narednim godinama.

“Na jednoj utakmici koju smo izgubili nakon dva produžetka u Zagrebu, mislim da je to bilo neko polufinale, Dražen je ispao u jednom od tih produžetaka zbog pet faulova, posle utakmice mi se unio u lice i rekao: A ti mali zapamtićeš kad ćeš igrati u reprezentaciji”, okrenuo se i otišao, i onda sam ja krenuo za njim, psovao ga, vrijeđao, držali me svi… I od te godine ja stvarno nisam bio u reprezentaciji, da li je to zbog toga ili nečeg drugog ne znam, ali meni se to desilo, tako da nije bila neka prijatna situacija iako smo imali odličan odnos, ali da li iz te neke drčnosti nas klinaca koji smo se drznuli da napadnemo tu moćnu Cibonu u to vrijeme, njega na toj poziciji, njegovog brata koji je isto bio u reprezentaciji, nemam pojma, ali to je neka istina”, rekao je Aleksandar Đorđević.

On se prisjetio i susreta sa hrvatskim košarkašima na Evropskom prvenstvu 1995. godine, kada se govorilo da je politički vrh Hrvatske zabranio svojoj delegaciji da se upušta se u komunikaciju sa igračima SR Jugoslovije.

“Mnogo smo se družili od kada smo bili klinci. Kukoč je dolazio i spavao kod mene u Beogradu, ja išao kod njega u Split ili Rađa kod Divca i obrnuto. Mi smo odrasli u iskrenom prijateljstvu i imali osjećaj zajedništva, jer smo sve prošli zajedno. Od pionira do seniora. Kad su Hrvati došli u Atinu 1995. godine njihov sto za ručak je bio skroz desno u uglu, a naš skroz u lijevom uglu. Između nas je bila Evropska unija, tako smo se šalili – ekipe Španije, Švedske i njihovi stolovi.

U trenutku kada su ulazili u hotel, Dino Rađa je prolazio pored nas i samo je tiho dobacio: ‘Mi smo gore na drugom spratu, dođite da se pozdravimo ka ljudi’. Onako se on sakrije, uđe u lift, mi za njim na drugi sprat i tamo krenemo da se grlimo i ljublimo tri puta, da njega ne bi vidjeli u holu da se pozdravlja sa nama. Isto tako fizioteraput reprezentacije Hrvatske, uđe u lift i kad se vrata zatvore , da ga ne vide novinari Hrvatske, krene da nas ljubi tri puta. Oni nisu smjeli da pokažu drugarski odnos, mi nismo imali taj problem”, ispričao je Đorđević.