jiu jitsu

Takmičari BiH osvojili četiri medalje na SP u Abu Dhabiju

zuka (1)
Mahir Zuka (Bosne Team United)

Belmir Ahmetspahić za Fenu je kazao da je medalju osvojio u diviziji plavih pojaseva

Bosanskohercegovački takmičari u jiu jitsi osvojili su četiri medalje na UAEJJF Svjetskom prvenstvu u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata – Abu Dhabiju.

Nasjajnije odličje osvojio je Fuad Saračević, (R-temActiv), srebro je izborio Ibrahim Ammar (BJJ Arena Sarajevo), dok su se bronzanim medaljama okitili Belmir Ahmetspahić (BJJ Brotherhood) i Mahir Zuka (Bosne Team United).

Asocijacija UAEJJF zajedno sa IBJJF spada u najjaču organizaciju u ovom sportu. Ove godine svjetsko prvenstvo je okupilo više od hiljadu takmičara iz cijelog svijeta.

Belmir Ahmetspahić za Fenu je kazao da je medalju osvojio u diviziji plavih pojaseva.

– Zabilježio sam ukupno četiri pobjede u pet borbi. Sve borbe sam slavio u završnici. U polufinalu sam greškom sudije ostao uskraćen za finale, ali to je sport i dešava se. Cilj mi je ostati fokusiran na trening i spremiti se za evropsko i svjetsko prvenstvo sljedeće godine – kazao je Ahmetspahić.

Navodi da su se bh. sportisti spremni nositi s najboljim u svijetu, ali da je za neki viši nivo potrebno imati podršku i od države.

– To bi nam olakšalo dosta stvari i svaki od nas bi mogao biti potpuno posvećen onome što radimo najbolje, te tako biti ambasadori i predstavljati našu domovinu u najboljem svjetlu. Cilj nam je da omasovimo jiu jistu u BiH da se što više mladih počne baviti ovom borilačkom vještinom. Svake godine u saradnji sa nekim od partnera provodimo projekat besplatne škole gdje učimo mlade naraštaje i prenosimo znanje – rekao je Ahmetspahić.

Navodi da fokus nije samo na sportskoj već i na odgojno pedagoškoj strani, gdje je cilj da svaki od polaznika osjeti da je dio cjeline i da bude samosvjestan situacije u cjelini koja nas okružuje.