Tako blizu, a tako daleko: Teletović, Planinić i Bogdanović rođeni u istoj bolnici

page

Poljski Gwiazdybasketu.pl – portal specijalizovan za košarku objavio je jučer opširnu priču o Mirzi Teletoviću. Ona počinje iz Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu uz podsjećanje da je i Mirza dijete rata u BiH, a danas velika zvijezda i jedan od najpopularnijih ljudi u BiH. Uspješno se oporavlja od plućne embolije, ljekari pomno prate svaki njegov korak i nadziru svaku pilulu koju unesi u organizam, dok Teletović uživa s četvero djece u tišini američkog doma. Često pogleda i neki akcioni film.

U tekstu su spomenuti Bojan Bogdanović i Zoran Planinić – mladići koji su rođeni u istoj bolnici kao i Mirza, ali koji nikad nisu dijelili reprezentativnu svlačionicu s Teletovićem.

– Teletović je na svojoj koži osjetio rat. Jedne noći upitao je majku da li će iko ostati živ, jer su tih dana do njih dolazile informacije o pogibijama znanih. Čuo je odjeke eksplozija, a bilo je i dana bez hrane. On tad nije maštao o košarci, već o sretnijem djetinjstvu. Kasnije je njegov rođak pronalazio neeksplodirane bombe pored ulice, navedeno je između ostalog u tekstu.