Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tarabochia: Slovaci igraju čvrstu odbranu, ali imamo i mi svoje adute

Marko Tarabochia

Marko Tarabochia (27), rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine pred početak ove sezone potpisao je za poljskog vicešampiona Wislu Plock i tako kako kaže napravio pravi potez. Iz Azoty Pulawyja stigao je u klub sa velikim ambicijama, koji igra Ligu šampiona, što mu je pomoglo da napreduje kao rukometaš.

Selektor Dragan Marković je tokom svog kratkog boravka u Azotyju primijetio potencijal koji posjeduje Tarabochia i uputio mu poziv za državnim tim BiH. Odlični srednji bek je objeručke prihvatio da zaigra za zemlju odakle je porijeklom njegova majka i od juna prošle godine je standardni bh. reprezentativac.

Uoči duela sa Slovačkom sutra uvečer u Hlohovecu, koji bi mogao odlučivati o putniku za baraž, Tarabochia je kao i većina njegovih saigrača optimista.

Marko Tarabochia1

„Bila je teška utakmica sa Slovacima i u Tuzli prošle godine. Znamo šta nas čeka. To je ekipa koja igra čvrstu odbranu koju drže momci iz sredine. Tu su najjači i stvarno su dobri, ali mislim da imamo svoje adute. Na treningu zaista znamo dobro izgledati kada pustimo brzo loptu. Ako budemo igrali naš sistem mislim da nećemo imati problema sa Slovačkom“, rekao je u Slovačkoj reporteru Anadolu Agency (AA) Tarabochia, te dodao:

„Odigrali smo tri utakmice prije dolaska u Slovačku. Mislim da nam je najviše koristio prijateljski ogled sa Crnom Gorom, jer je to reprezentacija koja igra Evropsko prvenstvo. Tu smo mogli vidjeti gdje smo i šta smo u ovom trenutku. S Kosovom smo obavili ono što je bilo očekivano. Ipak, su oni autsajder koji se tek pojavio na rukometnim terenima. No, pokazali smo dobar rukomet i dovoljno se uigrali kroz ovih nekoliko treninga, tako da spremno dočekujemo Slovake.“

Tarabochia je uoči starta ove sezone prelaskom u Wislu definitivno napravio korak naprijed u svojoj karijeri. Ima priliku igrati u najjačem klupskom takmičenju na svijetu, Ligi šampiona.

Marko Tarabochia2

„Stvarno sam zadovoljan u Wisli. Imamo odličnu ekipu i sjajnog trenera Manola Cadenasa. Igramo Ligu šampiona i uživanje mi je igrati i raditi u Wisli. Imao sam i prije priliku osjetiti šta znači biti dio Lige šampiona dok sam bio u Zagrebu. Međutim, tada su na mojoj poziciji igrali Ivano Balić i David Špiler tako da se nisam naigrao. Tek sada osjetim šta znači igrati to takmičenje. Jako puno mi znači, jer imam priliku da se nadmećem sa najboljim rukometašima Evrope i svijeta. Stoga, svaki minut koji provedem na terenu osjetim, jer skupljan neprocjenjivo iskustvo i postajem kvalitetniji igrač“, istakao je Tarabochia.

U poljskom šampionatu Vive Kielce su već nekoliko godina zaredom neprikosnovene. No, Wisla želi osim dobrih igara u Ligi šampiona konačno skinuti sa trona velikog rivala u domaćem prvenstvu.

„Kielce dominira godinama u Poljskoj, tako da je naš cilj da ih skinemo sa trona u barem jednom takmičenju, prvenstvu ili Kupu. Htjeli bi uzeti zlato, ali vidjećemo hoćemo li uspjeti jer će to zaista biti teško. U Ligi šampiona želimo proći grupnu fazu čime bi ispunili zacrtani cilj“, kaže Tarabochia.

Srednji bek poljskog vicešampiona nije dugo član državnog tima, ali kaže da je oduševljen prijemom od strane ostalih reprezentativaca kao i atmosferom.

„Od samog početka sam odlično primljen u reprezentaciji i nije mi žao što sam postao dio ovog tima. Sa svim momcima se družim, nema niko koga bi posebno izdvojio. Atmosfera je općenito sjajna za mene je pravo uživanje biti u bh. reprezentaciji i igrati, trenirati i družiti se s njima“, kazao je Tarabochia.