Dražen Petrović

Teniser iz Prnjavora među najboljim u Evropi: Da budem kao Džumhur ili možda Nole

drazen petrovic teniser

On je učenik prvog razreda Ekonomske škole u Banjaluci, a izbor Banjaluke za nastavak školovanja olakšao mu je i bavljenje sportom

Dražen Petrović (16), mladi teniser iz Prnjavora zahvaljujući jako uspješnoj sezoni u oktobru je igrao masters “Tennis Europe”, na kojem svake godine igra osam najboljih tenisera Evrope do 16 godina, gdje je na kraju osvojio sedmo mjesto.

“Imati neki cilj – to je suština svega. Imam cilj prema kojem idem i to mi daje snagu da treniram svaki dan”, rekao je Dražen Petrović.

Osim toga Petrović je proglašen i za evropskog tenisera s najvećim napretkom u ovoj godini jer sa 146. mjesta stigao do sedmog mjesta. Za Anadolu Agency (AA) na jednom od treninga u Banjaluci ispričao je da je ovakav napredak ostvario pošto je osvojio dva turnira “Tennis europe”, te igrao još tri finala među kojima i finale u Barceloni, jedan od najjačih turnira u svijetu, a igrao je u još dva polufinala.

“Tenisom se bavim od sedme godine, već devet godina, prvih tri-četiri godine sam trenirao u prnjavoru a već četiri – pet godina dolazim u Banjaluku i treniram ovdje”, istakao je Petrović.

On je učenik prvog razreda Ekonomske škole u Banjaluci, a izbor Banjaluke za nastavak školovanja olakšao mu je i bavljenje sportom.

“Bilo je teško dolazio sam pet-šest puta sedmično, dva puta dnevno u Banjaluku i bilo je dosta naporno, ali sada je mnogo lakše zato što sam ovdje i imam više vremena da se posvetim tenisu”, ispričao je Petrović.

Iako dnevno trenira tri do četiri sata odličan je učenik i stiže da ispuni sve obaveze.

Veliki uticaj na njegovu sportsku karijeru ima njegova porodica, naročito otac Željko Petrović koji je 2000. godine predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi i to u maratonu, najtežoj disciplini u atletici.

“Imalo je to dosta uticaja, i brat i ja smo sportisti, bavimo se od malena sportom”, ispričao je Dražen Petrović i dodao da se i on na početku bavio atletikom.

Dobija stipendiju Ministarstva porodice, omladine i sporta RS a ponekad ima i sponzore za odlaske na turnira.

“Teško je dosta finansijski jer je tenis najskuplji sport, ali i trud je važan i dok god se ja trudim i dajem svoj maksimum roditelji će me podržavati tako da nemam briga što se tiče toga”, kazao je Petrović.

Iako u Prnjavoru postoji dovoljno terena, kao i dvorana Petrović i njegova porodica odlučili su da je bolje da trenira u Banjaluci, obzirom da je tu trener s kojim sarađuje više godina, ali i da ima više igrača.

“Nadao sam se da će u Prnjavoru biti više igraća, da će ostati više igrača u tenisu, u periodu kada je Novak Đoković počeo da postiže vrhunske rezultate bilo je dosta djece ali sada je sve manje i manje. Tužno je, ali ko hoće može da se bavi ovim sportom”, kazao je Petrović.

Već u januaru čekaju dva nova turnira u Širokom Brijegu, ITF do 18 godina, a namjerava takve turnire da igra tokom sljedeće godine kao i neke profesionalne turnire, tj. features i chalenger turnire koji su ATP.

Na pitanje da li ima uzor u svijetu tenisa Petrović je odgovorio da je to Novak Đoković, koji je broj jedan kod svih igrača na ovim područjima.

“Što se tiče uspjeha volio bi da budem možda kao Damir Džumhur to je možda realno mjerilo, a ako bude bolje – neka bude kao Nole”, rekao je on.

Bojan Mičić, trener u Teniskom klubu Borac u Banjaluci, Draženov trener ispričao je da su rad i odricanje doveli do današnjih rezultata.

“Ono što ga krasi je odricanje i zalaganje, nemam nikavu zamjerku na njegov trud i angažman na terenu ali naravno da mora da ima i talenta. Talenat je kod njega neosporan, međutim spojilo se – talenat i rad kojim je zaslužio rezultate na kraju ove godine”, kazao je on.

Na pitanje da li mladi sportisti imaju dovoljnu podršku i šta im je najpotrebnije Mičić je objasnio da postoje sredine gdje su tereni i sale veliki problem, a da u BiH postoji mnogo dobrih trenera. Ipak, najpotrebniji je novac za odlaske na takmičenja.

Objasnio je da teniseri ako što je Petrović godišnje treba da odigraju 10-15 turnira na međunarodnoj sceni, a oko 500 evra košta sedam dana u inostranstvu zbog čega novac predstavlja najznačajniju komponentu.

“Damir Džumhur iz Sarajeva svjedok je da se može napraviti rezultat i sa naših prostora, region sav – Hrvati su osvojili Davis kup, Novak Đoković je prvi teniser svijeta – tako da mislim mi smo inače talentovano područje i imamo osjećaj za sport, ali treba jako puno za putovanja po turnirima”, rekao je Mičić.