Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska

Teška nesreća na utrci: Biciklist u komi, sudija u kritičnom stanju

biciklist nesreca (1)

Kako je i zaštitna ograda završila na stazi, prilikom prolaska ciljem palo je još nekoliko vozača koji su završili u bolnici.

Težak incident obilježio je završnicu prve etape biciklističke utrke Kroz Poljsku, koja se boduje za “WorldTour”, vožene od Chorzowa do Katowica u srijedu.

U posljednjim metrima etape u sprintu su se za etapnu pobjedu borili Nizozemci Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) i Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep). Jakobsen je pokušao preteći Groenewegena koristeći mali prostor između njega i zaštitne ograde, ali Groenewegen je pri brzini od 80 kilometara na sat skrenuo udesno s isturenim laktom u namjeri da zatvori Jakobsenu prolaz, a to je imalo katastrofalne posljedice.

Jakobsen je udario u zaštitnu ogradu, napravio salto u zraku te udario u sudiju zaduženog za foto-finiš koji se nalazio odmah do ograde.

Kako je i zaštitna ograda završila na stazi, prilikom prolaska ciljem palo je još nekoliko vozača koji su završili u bolnici, prenosi Hina.

Zbog svog postupka Groenewegen je diskvalificiran te mu je oduzeta etapna pobjeda koja je dodijeljena Jakobsenu, no to će mu biti slaba utjeha jer je završio na intenzivnoj njezi u umjetno induciranoj komi u bolnici u Katowicama.

Glavna liječnica utrke Barbara Jerschina kazala je da je Jakobsen u kritičnom stanju, kao i sudija.

“Istina je, njegov je život ugrožen. Izgubio je jako mnogo krvi te je zadobio brojne povrede glave. Oslobodili smo mu sve dišne puteve te dali kisik i sve potrebne lijekove. Srce radi normalno”, kazala je liječnica.