Timskim takmičenjem okončano Evropsko prvenstvo u džudu za kadete (VIDEO)

010718judo_markica

Posljednji dan Evropskog prvenstva u džudu za kadete Sarajevo 2018. bio je rezervisan za timsko takmičenje u kojem se na kraju zlatom okitila reprezentacija Rusije, koja je u finalu porazila Holandiju sa 5:3.

Bronzane medalje pripale su nacionalnim timovima Turske i Rumunije. U prvom meču za treće mjesto Rumunija je savladala Francusku sa 5:4, dok je Turska identičnim rezultatom bila bolja od Mađarske, koja je u prvom kolu eliminisala bh. selekciju.

Rusi su tako sjajan nastup u individualnom dijelu takmičenja u kojem su osvojili sedam zlatnih, tri srebrene i jednu bronzanu medalju pridodali i najsjajnije odličje u timskom dijelu takmičenja.

Finalnom bloku posljednjeg takmičarskog dana na kontinentalnom šampionatu prethodila je ceremonija spuštanja zastave Evropske džudo unije (EJU). Predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine Branislav Crnogorac zastavu EJU-a predao je njenom predsjedniku Sergeyu Soloveychiku, koji ju je potom proslijedio u ruke Jaceka Zawadke, predsjednika Džudo saveza Poljske, koji će biti domaćin Evropskog prvenstva u džudu za kadete 2019. godine.

Iako su svi u Džudo savezu BiH priželjkivali makar jednu medalju na takmičenju, na kraju su se morali zadovoljiti petim mjestom Božidara Vučurevića u kategoriji do 81 kilograma. Vučurevićevo peto mjesto najbolji je plasman jednog bh. džudiste, dok je Igor Vračar u konkurenciji džudista preko 90 kilograma zauzeo sedmo mjesto.

Nacionalni savez BiH još jednom je pokazao da može uspješno organizovati velike događaje, kakav je Evropsko prvenstvo za kadete. Tokom četiri takmičarska dana u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” 457 džudista i džudistkinja predstavljali su 42 zemlje, a visoku ocjenu za organizaciju Džudo savez BiH dobio je od rukovodstva EJU-a, koje je prevodio već pomenuti predsjednik Sergey Soloveychik.