Raducanu i Fernandez

Tinejdžerke izborile finale US Opena

New Project (1)

Posljednje tinejdžersko žensko finale na Grand Slamu održano je 1999. godine

Emma Raducanu i Leylah Fernandez senzacionalno su izborile finale US Opena, čime su postale prve tinejdžerke koje će igrati finale nekog Grand Slam turnira nakon 1999. godine.

Raducanu planirala kući prije 1. kola pa ispisala istoriju
Posebno je fascinantan uspjeh 18-godišnje Raducanu iz Velike Britanije, koja je svoj put na US Openu počela u kvalifikacijama, zbog čega je sama priznala da je karte za povratak kući rezervirala još prije 1. kola, a upravo je postala prva osoba, računajući i muški tenis, koja je svoj put na nekom Grand Slamu počela u kvalifikacijama i završila u finalu.

Raducanu je kao 150. igračica svijeta u polufinalu pobijedila Mariju Sakkari iz Grčke, koja se nalazi na 18. mjestu WTA liste. Mlada Britanka pobijedila je s 2:0 u setovima (6:1, 6:4).

Fernandez izbacila dvije bivše prve teniserke svijeta
S druge strane, Fernandez je prije samo četiri dana proslavila 19. rođendan, a do finala je stigla kao 73. teniserka svijeta, nakon što je u polufinalu svladala Arinu Sabalenku iz Bjelorusije, koja zauzima drugo mjesto na WTA listi. Kanađanka je pobijedila s 2:1 u setovima (7:6 /3/, 4:6, 6:4).

Posljednje tinejdžersko žensko finale na Grand Slamu održano je 1999. godine, kada je Serena Williams kao 17-godišnjakinja pobijedila Martinu Hingis, koja je tad imala 18 godina.