Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tolj: Vujošević zna s mladim igračima, moramo pokazati strpljenje

ksbih – vujosevic – press1
FOTO: I. Kralj

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će protiv Slovačke igrati drugi meč pretkvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine pretkvalifikacije su započeli porazom protiv selekcije Švedske, a već u subotu će imati priliku da se iskupe za taj poraz i ostvare prvu pobjedu u pretkvalifikacijskoj grupi.

Nekadašnji igrač sarajevskih klubova Željezničar i Bosna Vječislav Tolj poziva na strpljenje s mladom ekipom bh. košarkaša, kojima je ovo prvi zajednički kvalifikacijski ciklus, te napominje da izabranici selektora Duška Vujoševića tek za nekoliko godina trebaju dostići igračku zrelost i postati respektabilna ekipa.

– Mnogo je negativnih komentara usmjereno premo ovim mladim momcima nakon poraza od Švedske. Često pozivamo na podmlađivanja naših ekipa i reprezentacija, a kada to učinimo i kada se desi poraz, onda tražimo krivce. Ovaj sastav reprezentacije BiH ima potencijal da za par godina postane respektabilna ekipa, pogotovo ako zadržimo iskusnog trenera kakav je Duško Vujošević, koji je kroz historiju svog rada pokazao da najbolje radi s mladim igračima – rekao je Tolj u izjavi za Fenu.

Vjeruje da plasman u kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2019. godine ne bi trebao doći u pitanje, jer je selekcija BiH uz Švedsku najkvalitetnija ekipa u pretkvalifikacionoj grupi.

– Sutra igramo protiv Slovaka koji su, po mom mišljenju, najslabija reprezentacija u grupi. Izgubili su od Azerbejdžana koji je dalako od neke košarkaške sile. Naravno, nikoga ne smijemo potcijeniti u ovom trenutku kada smo i sami ranjivi. Trebamo se dobro upoznati s narednim protivnicima i pripremiti ekipu, a siguran sam da na klupi imamo odličnog čovjeka za taj posao – objašnjava Tolj.

Reprezentacija BiH je započela pretkvalifikacije bez NBA zvijezda Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića. Tolj vjeruje da će se pronaći zajednički jezik s najboljim igračima BiH.

– Vjerujem da će Košarkaški savez BiH s njima dvojicom pronaći zajednički jezik. Ako bi u tome uspjeli, snaga selekcije BiH značajno bi porasla. To su tipovi igrača koji ekipi mnogo znače i mijenjaju odnose snaga na terenu. Sigurno je da bi našim mladim igračima dobro došlo Teletovićevo dugogodišnje iskustvo – podvukao je Tolj.

Osvrnuo se i na dobre nastupe juniorske reprezentacije BiH koja večeras protiv Srbije igra meč četvrtfinala Evropskog prvenstva u Slovačkoj, te istaknuo da u ovoj generaciji bh. košarkaša ima nekoliko talentovanih igrača koji bi u budućnosti trebali biti nosioci igre seniorskog tima.