Tom Dumoulin pobjednik 100. izdanja Giro d'Italia

domulin

Holanđanin Tom Dumoulin (Sunweb) pobjednik je 100. izdanja biciklističke utrke Giro d'Italia koja je završila danas u Milanu. On je nakon 21 etape i 3610 prijeđenih kilometara ostvario 31 sekundu bolje vrijeme od drugog Kolumbijca Naira Quintane (Movistar) i 40 sekundi od trećeg Italijana Vincenza Nibalija (Bahrain), koji je branio naslov osvojen prošle godine.

O pobjedniku jubilarnog “Gira” odlučivala je posljednja etapa, 29.3 kilometara dugački kronometar od Monze do milanske katedrale. Uoči tog posljednjeg testa čak četiri vozača bila su unutar minute na vrhu redoslijeda, vodio je Quintana sa 39 sekundi ispred drugog Nibalija, 43 sekunde ispred trećeg Francuza Thibauta Pinota (FDJ) i 53 sekunde ispred četvrtog Dumoulina.

No, kako je od sve četvorice kandidata za ukupnu pobjedu najbolji vozač na kronometar upravo Dumoulin, očekivalo se kako će 26-godišnji Holanđanin preskočiti konkurente i obući posljednju “ružičastu” majicu na ovogodišnjoj utrci.

To se i dogodilo, Dumoulin je već nakon prvih 10km preskočio Pinota i Nibalija, a na polovici staze je nadoknadio i zaostatak za Quintanom, te na kraju ostvario relativno komfornu pobjedu.

“Rekao sam svom sportskom direktoru da mi ne govori prolazna vremena sve dok ne bude siguran da sam u dobitnoj poziciji i da više ne moram riskirati u zavojima. On mi je već na polovici staze rekao kako sam nadoknadio sav zaostatak, ja mu nisam vjerovao, mislio sam kako je to prerano. Pokazalo se da je bio u pravu”, rekao je Dumoulin na cilju.

Dumoulin je tako postao prvi Holanđanin pobjednik “Gira” i prvi Holanđanin koji je osvojio neku trosedmičnu biciklističku utrku (“Giro”, Tour”, “Vuelta”) nakon Joopa Zoetemelka koji je osvojio “Tour de France” 1980. godine.