Ilidža

Toni Miletić osvojio bronzu na Sarajevo European Openu 2022

toni miletic1

Na putu do bronze Miletić je, u izuzetno jakoj konkurenciji, zabilježio četiri pobjede i jedan poraz

Dvodnevno džudo takmičenje Sarajevo European Open 2022, čija organizacija je po drugi put povjerena Džudo savezu Bosne i Hercegovine, danas ja završeno u glavnom gradu naše zemlje.

Nacionalni savez naše zemlje i ovoga puta pokazao se kao izvrstan organizator u specifičnim uslovima koje diktira pandemija koronavirusa i tako opravdao ukazano povjerenje Evropske judo unije (EJU).

Pohvale rukovodstva EJU-a nisu bile jedini razlog za zadovoljstvo u bh. taboru nakon drugog takmičarskog dana. Razlog više za to bila je i bronzana medalja kojom se okitio Toni Miletić u kategoriji do 90 kilograma, što mu je donijelo nove bodove za svjetsku i olimpijsku ranking-listu.

Na putu do bronze Miletić je, u izuzetno jakoj konkurenciji, zabilježio četiri pobjede i jedan poraz. Bh. džudista bio je bolji od Hrvata Antonija Garaševića Ernješa, Amerikanca Johna Janea i Francuza Huga Grandhaije, a da nije izgubio od Mihaila Ćirića iz Srbije borio bi se za zlato. Bronzu je na kraju osvojio pobjedom protiv francuskog džudiste Tea Herbiera, dok je zlato u Miletićevoj kategoriji pripalo Nijemcu Martinu Matijassu.

U kategoriji do 81 kilograma trijumfovao je Francuz Arnaud Aregba, koji je u finalu bio bolji od Belgijanca Abdul Malika Umayeva.

Zlato u konkurenciji džudista do 100 kilograma završilo je oko vrata Italijana Enrica Bergamellija, dok je u apsolutnoj kategoriji slavio Slovenac Vito Dragič.

Kada je riječ o džudistkinjama, u kategoriji do 70 kilograma najsjajnije odličje pripalo je Hrvatici Lari Cvjetko, koja je u finalu bila bolja od Slovenke Anke Pogačnik.

Kategorijom do 78 kilograma izdominirala je reprezentativka Kosova Loriana Kuka, dok je u konkurenciji džudistkinja +78 kilograma slavila Francuskinja Valentine Marchand.

Na kraju vrijedi spomenuti da je ovog vikenda u italijanskom Lignanu održan Evropski kup za kadete, gdje se bronzanom medaljom u kategoriji do 70 kilograma okitila mlada bh. džudistkinja Sofija Pajić, što su sjajne vijesti pred Svjetsko prvenstvo za kadete i kadetkinje kojem će ove godine (24. – 28. august) domaćin biti Bosna i Hercegovina.