Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIDE objavila

Trans žene izbačene sa ženskih šahovskih turnira, razlog je “prednost” koju imaju?

šah žene fide
Ilustracija: FIDE Commission for Women's Chess

Novi propis, koji će stupiti na snagu 21. augusta, naljutio je mnoge u šahovskoj zajednici

Trans ženama je do daljnjega zabranjeno sudjelovati na ženskim šahovskim turnirima. Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila je da transrodnim ženama nije mjesto na njihovim najvećim takmičenjima, a odluka će se “detaljno analizirati”, što bi moglo potrajati i do dvije godine.

Times tvrdi da je ova odluka donesena zbog straha da trans žene imaju “nepravednu prednost”. Također navode da će trans muškarcima biti oduzete titule ako su ih stekli prije tranzicije. “Ukinuta ženska titula može se prenijeti u opću titulu istog ili nižeg nivoa”, rekli su regulatori, prenosi Index.hr.

“Ako je igrač promijenio spol iz muškog u ženski, sve prethodne titule ostaju kvalificirane. Igrač može koristiti samo objavljeni rating u trenutku kada je registracija promijenjena te sve naknadne ocjene prilikom prijave za ženske titule”, dodali su.

Novi propis, koji će stupiti na snagu 21. augusta, naljutio je mnoge u šahovskoj zajednici. Yosha Iglesias, francuska šahovska trenerica koja ima titulu FIDE Master i identificira se kao trans žena, žestoko je osudila novu promjenu pravila na Twitteru.

Pravila bi mogla biti u sukobu s FIDE-inim Etičkim kodeksom

“Može li mi neko reći što se kvalificira kao službeni FIDE događaj?” pitala je. “Hoće li mi dopustiti da se takmičim na prvenstvu Francuske za tri dana? Na Evropskom klupskom kupu u septembru?”, dodala je.

Novinarka Ana Valens rekla je da organizacija tretira trans žene kao prijetnju cisrodnim ženama koje igraju šah. Dodala je da FIDE sugeriše da ako se neko rodi kao muškarac, ima “nepravednu prednost” nad cis ženama i da se tako one smatraju manje inteligentnima.

“Zašto su trans žene zabranjene u ženskom šahu? Koja je svrha? Jesu li trans žene urođeno bolje u šahu? Jesu li prepametne da igraju s cis ženama? Ja, naprimjer, ne mislim da sam pametnija od većine cis žena, niti mislim da su mi godine prije tranzicije dale neku vrstu urođene prednosti u šahu, tako da to ne bi trebao biti slučaj”, napisala je.

Nova pravila također bi mogla biti u sukobu s FIDE-inim Etičkim i disciplinskim kodeksom, budući da se u njemu navodi da ne toleriše diskriminaciju u šahu na temelju “rase, spola, etničkog porijekla, boje kože, kulture, vjere, političkog mišljenja, bračnog statusa, seksualne orijentacije ili bilo kojeg nepoštenog ili drugog nevažnog faktora, osim ako to dopušta zakon.”