Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Treći atletski miting u nedjelju u Centru „Safet Zajko“

atletski miting – novi grad

Treći Atletski miting Novi Grad Sarajevo održat će se u nedjelju, 10. juna, u Centru „Safet Zajko“, sa početkom u 16 sati, a prema najavama organizatora okupit će najbolje atletičare iz BiH i regije.

Atletski miting održava se u okviru 22. tradicionalne manifestacije “Novogradski dani” i ima za cilj da popularizira atletiku u gradu Sarajevu, te da na taj način privuče što veći broj dječaka i djevojčica u atletski sport.

Riječ je jedinom Atletskom mitingu u Sarajevu na kojem nastupaju kvalitetni atletičari iz BiH i regije, što u velikoj mjeri doprinosi popularizaciji atletike u glavnom gradu BiH i vraća svoje mjesto kod naših sugrađana. Program mitinga je koncipiran iz tri dijela i održat će se za tri ciljne grupe:

  • Takmičenje za kvalitetne profesionalne atletičare BiH i regije.
  • Finalno takmičenje Quickie dječije atletske lige,
  • Finalna utrka Atletske rekreativne lige

Do sada su učešće na mitingu potvrdila trojica olimpijaca Asmir Kolašinac, srbijanski bacač kugle, nacionalni rekorder u dvorani, osvajač zlatne medalje na na evropskom dvoranskom prvenstvu, zatim bh. olimpijci atletičar, bacač kugle Hamza Alić i Kemal Mešić, kao i državni prvak u sprinterskim disciplinama na 100 i 200 metara Damir Redžepagić.

Po riječima Elmira Ćerimagića, predsjednika AK „Novi Grad Sarajevo“ organizatora takmičenja, u toku su pregovori sa još nekoliko renomiranih bh. atletičara, čije bi učešće doprinijelo još boljoj atletskoj smotri u Centru „Safet Zajko“.

Prije samog otvaranja mitinga, u uvodnom dijelu održat će se završnica Qucikie dječije atletske lige, gdje će oko 250 dječaka i djevojčica nastupom na modifikovanoj atletskoj diciplini „atletski poligon” završiti svoj nastup u prvoj atletskoj ligi za djecu u BiH.

Veliku pažnju privlači i finalna utrka za rekreativce na 3 km koja predstavlja završnicu Atletske rekreativne lige, na kojoj je 32 rekreativaca i rekreativki ostvarilo pravo nastupa shodno postignutim rezultatima u prethodnih dvanaest kola.

„Atletski miting Novi Grad Sarajevo je “mali” miting, ali je sigurno miting sa karizmom i atletskom ljepotom, takav je, jer je nastao iz istinske ljubavi prema atletici od strane nas organizatora. Trudit ćemo se da svake godine obezbjedimo nešto novo, veći nagradni fond, velika imena i još bolju organizaciju. Pozivamo sve atletičare i atletičarke da se prijave na vrijeme i doprinesu očuvanju i razvoju atletike“, kazao je Elmir Ćerimagić.

Uputio je poziv građanima da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i uživaju u atletskom performansu profesionalnih atletičara, rekreativaca i djece.

„Centar „Safet Zajko“ svojom ljepotom i funkcionalnošću daje mogućnost da se napravi lijepa atletska atmosfera koja će doprinijeti da učesnici postignu što bolje rezultate, a u tome im treba pomoć publike, zato dođite i budite dio nečeg novog u Sarajevu“, poručio je Ćerimagić.