Trećinu medalja na velikim takmičenjima osvajali dopingovani atletičari

atletika111

Svjetska anti-doping agencija (WADA) izrazila je zabrinutost nakon što su objavljeni navodi o velikom doping skandalu da su trećinu medalja na olimpijskim i različitim svjetskim takmičenjima, uključujući 55 zlatnih, osvojili atletičari pozitivni na doping testovima, prenosi Anadolu Agency (AA).

List „Sinday Times“ i njemačka televizija ARD su objavili da su od „zviždača“ iz Svjetske atletske organizacije (IAAF) dobili podatke o 12.000 testova krvi od više od 5.000 atletičara.

Više od 800 sportaša, dakle svaki sedmi od ukupnog broja koje su analizirali, imalo je uzorke krvi koji se mogu smatrati u najmanju ruku „abnormalnim“, a zapravo snažno sugeriraju da je riječ o dopingu.

Podaci u koje su pomenuta dva medija dobili uvid pokazuju da su čak trećinu medalja, uključujći 55 zlata, u natjecanjima izdržljivosti na Olimpijskim igrama i raznim svjetskim prvenstvima osvojili sportaši sa u najmanju ruku sumnjivim rezultatima analize krvi. No, nadležne sportske institucije nisu procesuirale niti jedan taj slučaj.

„Sunday Times“ navodi da podaci pokazuju da je atletika danas u haotičnom stanju baš kao što je to bio biciklizam u vrijeme kada je raskrinkan Lance Armstrong, višestruki pobjednik Tour de Francea koji je gotovo sve pobjede ostvarivao zahvaljujući nedozvoljenim sredstvima.

Predsjednik WADA-e Craig Reedle je izjavio da je ova agencija veoma zabrinuta zbog posljednjih navoda koji ponovo nameću pitanje o fer i poštenim takmičenjima u svijetu sporta.

Reedle je najavio da će Agencija za anti-doping oformiti neovisnu komisiju koja će istražiti ove navode.

„Kao i do sada, WADA će predano raditi da se sportski tereni očiste od stvari koje ugrožavaju fer takmičenje. Pogrešno bi bilo prosuđivati na bazi medijskih navoda. Ovo se mora istražiti“, kazao je Reedle.

„Sunday Times“ je za korektno tumačenje podataka koji su procurili iz IAAF-a angažirao dvojicu renomiranih antidopinških eksperata, Robina Parisotta i Michaela Ashendena. Obojica kažu da IAAF nije učinio dovoljno protiv sportaša sa sumnjivim rezultatima analize krvi.

Ashenden i Parisotto su pregledali nalaze krvi sportaša koji su pobjeđivali u natjecanjima na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima od 2001. do 2012. godine i označili su čitav niz natjecatelja kojima je, zbog visoke vjerojatnosti da su koristili zabranjene supstance, trebalo izreći zabrane nastupanja. Označili su i one sa sumnjivim nalazima.

U ovu kategoriju spada čak 146 medalja, uključujući 55 zlata. Polovica poznatih atletičara koji su osvojili barem dva zlata spadaju u jednu od dviju spomenutih kategorija.

Prema podacima, Rusija je isplivala na vrh liste po broju dopingiranih sportaša i „Sunday Times“ je naziva svjetskim centrom dopinga. Više od 80 posto ruskih osvajača medalja imalo je sumnjive krvne nalaze barem jednom u karijeri.

Ovo otkriće stiže samo nekoliko sedmica  prije Svjetskog atletskog prvenstva koje se treba održati u Pekingu, piše Anadolu Agency.