Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trojica tenisera rođena u BiH u drugom kolu Australian Opena

Damir Dzumhur

Trojica tenisera rođena u Bosni i Hercegovini igrat će u drugom kolu prvog Grand Slama sezone, Australian Opena, od kojih jedan ne nastupa pod zastavom zemlje u kojoj je rođen.

BiH će po prvi puta u drugom kolu jednog od četiri najznačajnija turnira predstavljati dvojica igrača, Damir Džumhur i Mirza Bašić, dok će jedini predstavnik Hrvatske biti Marin Čilić, teniser iz Međugorja (BiH).

Džumhur će u drugom krugu takmičenja igrati protiv Belgijanca Davida Goffina, 15-og nositelja turnira. Bašić imat će još teži zadatak jer će na megdan izaći Čehu Tomašu Berdychu, šestom nositelju. Čilić (12. nositelj) je favorit u drugom kolu u meču sa Špancem Albertom Ramosom-Vinolasom.

Džumhur i Bašić, i ako završe nastupe u drugom kolu, trebali bi zabilježiti najbolje ATP rankinge u karijerama. Na osnovu rang liste uživo Džumhur je trenutno 73., što je za četiri mjesta bolje od njegovog najboljeg dosadašnjeg rangiranja. Bašić je na 117. poziciji na tabeli uživo, a najbolji plasman u ATP poretku do sada mu je bilo 134. mjesto.

Od igrača zemalja iz regije i Srbija do sada ima dvojicu u drugom kolu. Plasman su ovjerili najbolji teniser današnjice Novak Đoković, koji će igrati protiv Francuza Quentina Halisa.

Dušan Lajović u drugom kolu čeka pobjednika meča Martin Klizan (Slovačka) – Roberto Bautista Agut (Španija). Viktor Troicki će se protiv Španca Munoza de la Nava boriti za drugi krug, dok je Filip Krajinović ispao.

Hrvatska je poslije prvog kola od četiri ostala bez čak tri tenisera u Melbourneu. Eliminisani su Ivo Karlović, Ivan Dodig i Borna Čorić.