Najbolji bh. atletičar

Tuka danas počinje nastup na SP u atletici

amel tuka

Tuka na Svjetsko prvenstvo u Dohi odlazi s vremenom 1:43,62 minut, što je najbolji evropski i sedmi svjetski rezultat ove sezone na 800 metara

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka danas će nastupiti u trci kvalifikacija na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi. Bosnu i Hercegovinu na smotri najboljih svjetskih atletičara predstavljaju i bacači kugle Kemal Mešić i Mesud Pezer koji će u kvalifikacijama nastupiti 3. oktobra.

Tuka na Svjetsko prvenstvo u Dohi odlazi s vremenom 1:43,62 minut, što je najbolji evropski i sedmi svjetski rezultat ove sezone na 800 metara.

Naš najbolji srednjoprugaš je pred polazak u Katar rekao kako je psihički i psihički zdrav i vjeruje u sebe. Poručio je kako će učiniti sve da na velikoj sceni pokaže svoje najveće adute.

“Znam da sam spreman i očekivanja su velika. Idem kao najbrži Evropljanin i sedmi u svijetu, svjestan sam da sam na meti drugih. Puno više poznajem svoje protivnike, jer smo imali dosta trka zajedno proteklih sezona. Niko se ne smije podcijeniti, svaku trku moram shvatiti ozbiljno. Svi koji su došli sa normom, svi su spremni i vrhunski atletičari, jer na Svjetsko prvenstvo mogu doći samo najbolji iz svojih država. Moram biti oprezan i ići iz trke u trku”, rekao je Tuka.

Amel Tuka će danas nastupiti u prvoj rundi kvalifikacija u disciplini 800 metara, a trka bi prema rasporedu trebala početi u 16:15 sati po srednjoevropskom vremenu.

Uz Amela Tuku, u Kataru će nastupiti bacači kugle Kemal Mešić i Mesud Pezer.

Svi su ispunili normu, što je sjajan rezultat s obzirom na to da su norme za Svjetsko prvenstvo bile izuzetno visoke.

Bacač kugle Mesud Pezer u Dohu također putuje sa velikim očekivanjima, jer iza sebe ima odličnu sezonu.

Najbolji rezultat ostvario je u augustu, kada je u Švedskoj oborio državni rekord Bosne i Hercegovine hicem 21,48 metara. Prethodni rekord koji je također bio u vlasništvu Pezera, iznosio je 21,40 metara.

Mešić je pak normu za nastup na Svjetskom prvenstvu ispunio hicem 20,80 metara.

Suad Kaknjo, potpredsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, kaže da mu je posebno zadovoljstvo što će u bh. timu biti tri atletičara.

“Imamo posebnu čast da imamo tri atletičara sa ispunjenom normom i to kada su pooštrene norme i u uslovima u kojima radi naš sport, posebno atletika. U godini kojoj ne postoji državni budžet, a samim tim ni budžet za sport, zahvalio bih se sponzorima, koji su nam omogućili da organizujemo ovo putovanje i da naši atletičari imaju priliku dostojanstveno predstavljaju našu zemlju”, rekao je Kaknjo.

Svjetsko prvenstvo u atletici održava se od 27. septembra do 6. oktobra u katarskoj prijestolnici Dohi, uz učešće 1.972 takmičara od kojih će 37 braniti zlatne medalje sa prošlog SP-a.