Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuka i Pezer danas u finalu EP-a u Amsterdamu

amel tuka amsterdam

Bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer danas će nastupiti u fnalnim takmičenjima na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

Glavni konkurenti Amela Tuke u borbi za medalju u utrci na 800 m su Poljaci Adam Kszczot i Marcin Lewandowski, te Francuz Pierre-Ambroise Bosse, koji ove sezone ima najbolji rezultat. U finalu će još trčati Britanac Eliot Gilles, Italijan Giordano Benedetti i Španac Alvaro De Arriba.

– Moja trenutna forma je negdje na 85 do 90 posto, jer želim biti na Olimpijadi u Riju na 100 posto. Dat ću sve od sebe kako bih ostvario što bolji plasman i nadam se jednoj od medalja, za sebe i svoju BiH – kazao je Tuka, koji je na prošlom EP-u osvojio šesto mjesto.

U konkurenciji 12 finalista u disciplini bacanja kugle nastupit će 21-godišnji Zeničanin Mesud Pezer, koji je u kvalifikacijama zauzeo posljednje, 12. mjesto s hicem od 19,72 m.

– Nevjerovatno je da sam uspio. U kvalifikacijama smo imali samo tri pokušaja, a u finalu će ih biti šest te se nadam da će biti mnogo bolje – kazao je Pezer.

Norma za plasman u finale bila je 20,30 m, ali je tu distancu uspjelo da prebaci samo pet atletičara. Preostalih sedam u finale se plasiralo prema rezultatu.

Finale u bacanju kugle počinje 17.30, dok je finale utrke na 800 na programuu 18.30 sati.