Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

13. po redu

Tuka i Pezer glavne zvijezde mitinga – Zenica 2022, za koji je stiglo oko 130 prijava

pezer mesud (1)

Miting će se na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici održati u srijedu, 8. juna, sa početkom u 16.00 sati, a Kevelj ističe kako su gotovo svi organizacioni poslovi okončani

Atletski klub Zenica za 13. međunarodni atletski miting “Zenica 2022”, do jučerašnjeg isteka roka za prijave, dobio je prijave oko 130 atletičara i atletičarki, ali direktor Mitinga Aziz Kevelj najavljuje kako će i narednih dana primate prijave te da bi mogli imati više od 150 učesnika.

Miting će se na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici održati u srijedu, 8. juna, sa početkom u 16.00 sati, a Kevelj ističe kako su gotovo svi organizacioni poslovi okončani.

-Ovo je jedan od najkvalitetnijih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini već godinama. Istina je da je rok za prijave bio 2. juni, ali uvijek se nađe neko ko se prijavljuje kasnije. Kada je u pitanju kvalitet, naravno da nikome nije u interesu da propusti kvalitetne takmičare pa još uvijek primamo prijave- istakao je Kevelj.

Prijave su stigle iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Menadžer i novi predsjednik zeničkog kluba Hamza Alić napominje kako su, a da bi na mitingu imali najbolje bosanskohercegovačke atletičare, srednjeprugaša Amela Tuku i bacača kugle Mesuda Pezera, ovogodišnje takmičenje odlučili održati sedmicu kasnije – 8. juna.

Zbog toga neka zvučna imena, među kojima i prošlogodišnji pobjednik u bacanju kugle, Srbijanac Asmir Kolašinac, neće moći doći jer 9. juna nastupa na mitingu Dijamantne lige u Rimu.

– Ove će godine biti nešto manje zemalja iz kojih će nam doći učesnici nego ranije, s obzirom da su međunarodni mitinzi i takmičenja organizirani u tom terminu. Ali, kvalitet mitinga će biti na zavidnom nivou.

Prije svega će naši takmičari biti tu i mi smo naš datum i pomjerili za sedam dana, kako bi udovoljili našem najboljem atletičaru Amelu Tuki i Mesudu Pezeru, da mogu da nastupe na našem mitingu- naglašava Alić.

Bosanskohercegovački rekorder u bacanju kugle Mesud Pezer ove će godine glavnog konkurenta za prvo mjesto u svojoj discipline imati u srbijanskom olimpijcu Asmiru Kolašincu, a organizatori su još u pregovorima s jednim bacačem iz Rumunije i Italije.

-Ljetnu sam sezonu otvorio drugim mjestom i rezultatom 20,51 metar u Slovenskoj Bistrici, što je solidan, jako dobar rezultat. Sljedeće takmičenje je ovog vikenda na mitingu u Sarajevu, a nakon toga moj miting u Zenici, gdje očekujem jako dobar rezultat.

Fizički sam spreman, zdrav sam…Fokus za ovu godinu je Evropsko prvenstvo u Minhenu; također imamo Svjetsko prvenstvo u Americi i Mediteranske igre u Alžiru. Dat ću sve od sebe da svoje Zeničane obradujem i da pobijedim na ovom mitingu- najavljuje Pezer.

U trci na 800 metara, Tuki će glavni konkurent za prvo mjesto biti bh. reprezentativac i bivši klupski kolega Abedin Mujezinović, koji je prešao u AK Sarajevo.

Seniori će se takmičiti u osam (100 m, 800 m, 3.000 m, Vis, Dalj, Kugla, Disk i Koplje), a seniorke u sedam (100 m pr., 100 m, 400 m, 1.500 m, Dalj, Kladivo i Disk) disciplina, dok će se izvan oficijelnog programa mitinga održati trke na 200 metara za juniore te 300 metara za djevojčice rođene 2010. godine i mlađe.

Tri prvoplasirana iz svake discipline bit će nagrađeni novčanim nagradama u iznosu od 150, 100 ili 50 eura, dok će dodatno biti nagrađeno 10 najvrednijih rezultata mitinga u obje kategorije. Najvredniji rezultat mitinga bit će nagrađen s 1.000, drugi 800, treći 700, četvrti 600, peti 500, šesti 400, sedmi 300, osmi 200, deveti 100 te deseti rezultat s 50 eura. Najvredniji rezultat će dodatno biti honoriran s još 500 eura, a što je specijalna nagrada-poklon predsjednika Organizacionog odbora Mitinga.