Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

međunarodna smotra

Tuka i Pezer žele ostvariti najbolje rezultate sezone na atletskom mitingu “Zenica 2022”

pezer-tuka

Menadžer Mitinga i predsjednik AK Zenica Hamza Alić, koji se do sada takmičio, ove je godine prvi put u ulozi organizatora pa je danas na pres-konferenciji istakao kako se trudio da te poslove uradi najbolje što zna kako bi se svi gosti ugodno osjećali u Zenici

Atletski klub Zenica sutra će biti domaćin 13. međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2022”, na kojem će sudjelovati oko 160 atletičara i atletičarki.

Takmičenja na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” sutra počinju u 16.00 sati, a prijavljeni su atletičari i atletičarke iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Glavne će zvijezde biti najbolji bosanskohercegovački atletičari i članovi zeničkog tima, srednjeprugaš Amel Tuka i bacač kugle Mesud Pezer.

Menadžer Mitinga i predsjednik AK Zenica Hamza Alić, koji se do sada takmičio, ove je godine prvi put u ulozi organizatora pa je danas na pres-konferenciji istakao kako se trudio da te poslove uradi najbolje što zna kako bi se svi gosti ugodno osjećali u Zenici.

– Naši ljubitelji sporta i naši građani će imati priliku sutra, ako Bog da, da prate “kraljicu sportova”. Da pogledaju naš miting i siguran sam da će biti zanimljivih rezultata, ali i da ćemo moći pokriti sve troškove te ispoštovati sve nagrade kao što je i predviđeno- kazao je Alić.

Direktor Mitinga Aziz Kevelj istakao je kako je “teško govoriti o visokoj kvaliteti takmičenja”, jer se, nakon pauza zbog pandemije koronavirusa, na mnogim destinacijama ovih dana održavaju atletska takmičenja.

– Naravno, mi imamo svoju tradiciju i oni koji su dolazili ranije žele ponovo doći u Zenicu. Što se tiče zemalja iz kojih dolaze učesnici, to su zemlje iz okruženja, uz Rumuniju i Italiju. Recimo, iz Rumunije nam dolazi jedan odličan bacač diska i koplja…Dolazi i hrvatski skakač u dalj Marko Čeko, koji je na granici osam metara. Prijavljeno je ukupno 158 atletičara i atletičarki -istakao je Kevelj.

Napomenuo je da zvaničan rok za prijave bio 2. juni, ali da su i nakon tog roka primali kvalitetne takmičare i takmičarke.

– Ljetnu sam sezonu otvorio drugim mjestom i rezultatom 20,51 metar u Slovenskoj Bistrici, a nakon toga nastupio sam u Sarajevu i bacio sam 20,31 metar. U dobroj sam formi, ali formu želim tempirati za Evropsko prvenstvo.

Zdrav sam i dat ću sve od sebe da ostvarim dobar rezultat, da bacim u svom gradu bacim rekord ove sezone – kazao je Pezer.

Najavio je kako ga ovog ljeta očekuje još i Svjetsko prvenstvo u Americi te Mediteranske igre u Alžiru.

Tuka će nastupiti u trci na 800 metara, u kojoj je u nedjelju, u marokanskom Rabatu bio peti na mitingu Dijamantne lige. Bio je to njegov prvi ovosezosnki nastup na mitingu Dijamantne lige.

– Jučer sam putovao cijeli dan, ali nadam se da ću se uspjeti odmoriti i sutra istrčati dobru trku. Sutra ću, kao što je to uvijek tako, dati sve od sebe i istrčati što bolji rezzultat- u najmanju ruku najbolji rezultat ove sezone. Jako sam sretan što nastavljamo ovu tradiciju, pogotovo nakon Covida, jer se borimo da u našem gradu organizujemo ovakav spektakl.

Pozivam sve naše sugrađane i ljude iz okruženja, koji su sutra u mogućnosti da dođu te da nas podrže i da svi zajedno uživamo. Nadam se da će nas i vrijeme poslužiti- istakao je Tuka.

Istakao je da je ovo takmičenje posebno za sve članove zeničkog kluba te da se zbog toga trude da njegov datum uklope u svoj kalendar.

– Uvijek je poseban osjećaj nastup na našem mitingu, na kojem imam i najveću tremu. Ne znam zbog čega je to tako, ali adrenalin u meni budi nešto posebno. Drago mi je što godinama taj osjećaj ne hlapi, nego je i jači- kazao je Tuka.

Pezer je također podvukao kako je poseban osjećaj bacati pred svojom publikom, pred svojim najmilijim.

Seniori će se takmičiti u osam (100 m, 800 m, 3.000 m, Vis, Dalj, Kugla, Disk i Koplje), a seniorke u sedam disciplina (100 m pr., 100 m, 400 m, 1.500 m, Dalj, Kladivo i Disk), dok će se izvan oficijelnog programa mitinga održati trke u kolicima za lica sa invaliditetom; trka na 80 metara za predškolski uzrast, 200 metara za juniore te 300 metara za djevojčice rođene 2010. godine i mlađe.

Po tri prvoplasirana iz svake discipline zvaničnog programa bit će nagrađeni novčanim nagradama u iznosu od 150, 100 ili 50 eura, dok će dodatno biti nagrađeno 10 najvrednijih rezultata mitinga u obje kategorije. Najvredniji rezultat mitinga bit će nagrađen s 1.000, drugi 800, treći 700, četvrti 600, peti 500, šesti 400, sedmi 300, osmi 200, deveti 100 te deseti rezultat s 50 eura.

Najvredniji rezultat će dodatno biti honoriran s još 500 eura, a što je specijalna nagrada, odnosno poklon predsjednika Organizacionog odbora Mitinga Suada Kaknje, koji je istakao da su “zatvorili finansijsku konstrukciju” za ovogodišnje takmičenje.