Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuka: Izvadili su mi 6 epruveta krvi, da to nije malo previše

amel tuka

Bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka danas će nastupiti u finalu utrke na 800 metara na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

Međutim, Tuka neće u miru dočekati utrku. Naime, jutros u sedam sati naš najbolji atletičar ponovo je morao dati krv i urin, zbog doping kontrole, iako je prije samo četiri dana imao doping kontrolu.

“Buđenje ujutro u 7 sati, ponovo doping kontrola, uzorak krvi i uzorak urina! A samo 4 dana prije imao sam doping kontrolu i to dupli uzorak krvi!!! Izvađeno mi je ukupno 6 epruveta krvi u 4-5 dana!!! Da to nije malo previše??? U potpunosti podržavam doping kontrole, ali što je previše, previše je!!! I to na dan finala!!!”, objavio je Tuka na svom Facebook profilu.

tuka facebook

Očigledno nisu svi sretni kada iz jedne male zemlje imate sportistu koji bi u atletici mogao do medalje na Evropskom prvenstvu, a nadamo se i na Olimpijskim igrama. Ili jednostavno ne mogu vjerovati da Tuka može postići vrhunske rezultate. Da je kojim slučajem iz neke od “velikih” atletskih nacija, vjerujemo da bi imali drugačiji pristup.

Nadamo se da će Tuka iz ovog izaći još jači i da će večeras otrčati do medalje.

Inače, glavni konkurenti Amela Tuke u borbi za medalju u utrci na 800 m su Poljaci Adam Kszczot i Marcin Lewandowski, te Francuz Pierre-Ambroise Bosse, koji ove sezone ima najbolji rezultat. U finalu će još trčati Britanac Eliot Gilles, Italijan Giordano Benedetti i Španac Alvaro De Arriba.

– Moja trenutna forma je negdje na 85 do 90 posto, jer želim biti na Olimpijadi u Riju na 100 posto. Dat ću sve od sebe kako bih ostvario što bolji plasman i nadam se jednoj od medalja, za sebe i svoju BiH – kazao je ranije Tuka, koji je na prošlom EP-u osvojio šesto mjesto.

Finale utrke na 800 na programuu 18.30 sati.