Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuka: Kada sam pogledao u semafor nisam mogao da vjerujem

amel tuka monaco

Da nije morao zaobilaziti takmičare, oborio bi svjetski rekord. Ovo je samo jedan od komentara koji se mogao pročitati na društvenim mrežama nakon što je Amel Tuka sinoć pobijedio na mitingu Dijamantske lige u Monacu.

Sjajni 24-godišnji atletičar prvi krug istrčao je s rezervom, držao se na začelju kolone, a onda drugi krug, tačnije posljednjih 300 metara snažno finiširao i suprotno svim očekivanjima slavio u trci na 800 metara, piše Oslobođenje.

“Uvijek sam govorio da mi je lakše da trčim sa boljima od sebe. Saznanje da su oni bolji mene čini boljim, daje mi motiv da budem opušteniji, rasterećeniji…Tako je i bilo cijeli dan uoči trke, nisam osjećao nikakav pritisak, nisam razmišljao o trci uopšte”, rekao je Tuka.

Vrijeme od 1:42.51 najbolje je u svijetu ove sezone, četvrto u Evropi svih vremena, a 11. u svijetu ikad.

https://www.youtube.com/watch?v=8wDNmGv2djQ

“Kada sam poslije trke pogledao semafor, nisam mogao da vjerujem. Stvarno, teško je opisati taj osjećaj. Ljudi koji se bave sportom, koji se razumiju u atletiku, znaju šta znači taj rezultat. Uoči trke samo samo molio Boga da mi da smirenost i samopouzdanje koje sam imao. Sve se poklopilo. Na zagrijavanju sam se osjećao dobro. Na stadionu je bila fantastična atmosfera, sve to mi je bilo još veći motiv da budem bolji”, rekao nam je Tuka.

Njegovi furiozni finiši polako postaju njegova specijalnost. Tako mu, kaže, odgovara jer ne voli u startu odmah da krene jako. Znao je da će trka u Monte Carlu, gdje svi žele da pobjede, biti brza, pa je u skladu s tim i spremio taktiku.

“Vrijeme prvog kruga koje sam istrčao bilo je baš onakvo kakvo mi odgovara. Sačuvao sam svježinu za drugi krug. Mnogi će reći da je to samo trčanje,, ali nije. Morate biti izuzetno pametni, razmišljati o prolaznim vremenima, o svemu…uštimao sam svoje vrijeme u prvom krugu, jer ne volim odmah da krenem jako. U zadnjih 300 metara osjetio sam lakoću u nogama i tada sam znao da će se završiti dobro, ali iskreno nisam očekivao pobjedu, nisam očekivao ovaj rezultat. Toliki napredak za samo 20 mjeseci treninga je velika stvar. Tako da je osjećaj nevjerovatan”, rekao je Tuka koji je u odnosu na prošlu godinu popravio vrijeme za četiri sekunde.

Amel je iskoristio priliku da svim muslimanima u BiH i svijetu čestita bajram. I za njega nema odmora. Iako je navikao da prvi dan praznika provodi sa najbližima, sinoć je morao da trči, a već danas se vraća u Veronu gdje će nastaviti sa pripremama za Svjetsko prvenstvo u Pekingu koje se održava u augustu.

“Već spadam u red glavnih favorita, a to nije lako. To nosi određene odgovornosti sa sobom, sve to treba opravdati. Ali, psihički sam stabilan i ne postoji ništa što me može poremetiti s mogo puta. Imam trenera kojem u potpunosti vjerujem i on je najzaslužniji što sam ovdje. On će smisliti najbolji plan da budem što bolji na SP-u”, rekao je za kraj Tuka.