Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki uspjeh

Tuka nakon plasmana u finale Olimpijskih igara: Išao sam na sve ili ništa

Morocco's Nabil comforts Bosnia and Herzegovina's Tuka after 800m semifinal in Tokyo, Japan
Morocco's Oussama Nabil (L) comforts competitor Bosnia and Herzegovina's Amel Tuka after the Men's 800m semifinal heat three at Olympic Stadium during the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan on Sunday, August 1, 2021. Photo by Tasos Katopodis/UPI Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Tuka je u trećoj polufinalnoj grupi istrčao svoj najbolji rezultat u sezoni 1:44,53 i zauzeo drugo mjesto te izborio direktan plasman u finale

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka plasirao se u finale utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tuka je u trećoj polufinalnoj grupi istrčao svoj najbolji rezultat u sezoni 1:44,53 i zauzeo drugo mjesto te izborio direktan plasman u finale.

– Poslije dva dana nervoze, pritiska i očekivanja veoma je teško opisati moje trenutno stanje. Ovu priliku želim iskoristiti da se od srca, iskreno, svima zahvalim na velikoj podršci. Zaista sam presretan i preponosan što sam svoju zemlju uveo u finale Olimpijskih igara, rekao je Amel Tuka nakon velikog uspjeha i plasmana u finale.

Znao je, kako kaže, da ga očekuje izuzetno težak posao u polufinalu, s obzirom na to da je nastupao u najtežoj grupi.

– Svi su tu grupu naznali “grupom smrti”, bilo je jakih imena i dobrih takmičara, brzih ljudi. No, pripremio sam se, tako da od samog početka ništa nisam prepuštao slučaju, išao sam na sve ili ništa, bez kalkulacija. Želio sam biti među prva dva i da prođem direktno u historijsko finale – kazao je Tuka, koji će u srijedu imati priliku da Bosni i Hercegovini donese prvu olimpijsku medalju.

Finale utrke na 800 metara u kojoj će učestvovati Tuka na programu je u srijedu u 14 sati.