Tuka, Pezer i Alić danas nastupaju sa svjetskom atletskom elitom

tuka

Na Olimpijskom stadionu u Londonu jučer je počelo 16. svjetsko prvenstvo u atletici, na kojem nastupa 2.038 najboljih atletičara i atletičarki iz 205 zemalja svijeta. Bosnu i Hercegovinu na ovom prvenstvu, zahvaljujući ispunjenim normama, predstavljaju tri takmičara, osamstometraš Amel Tuka i bacači kugle Mesud Pezer i Hamza Alić.

Sva tri naša atletičara svoje nastupe na prvenstvu počinju danas u kvalifikacijama, a prvi, već u 11 sati, nastupaju novi bh rekorder Mesud Pezer i Hamza Alić, dok je nastup Amela Tuke u kvalifikacijama na 800 metara predviđen u 14.30 sati.

Trenutno u sjajnoj formi je mladi bacač Mesud Pezer, koji je prošle subote na prvenstvu oborio državni rekord rezultatom 21,43 metara, što je trenutno 14. rezultat ove sezone u svijetu.

– Vjerujem u sebe i u kvalifikacijama ću pokazati za šta sam spreman. Ne želim mnogo govoriti o očekivanjima, jer to je teško na ovako velikom vrhunskom takmičenju. Hvala svima na lijepim željama – kazao je za Fenu novi bh. rekorder.

Iskusni Hamza Alić, kojem je ovo sedmi nastup na Svjetskom prvenstvu, trenutno ima rezultat od 20,82 metara što predstavlja 26 rezultat na svijetu.

Nadanja sportske javnosti su okrenuta i prema Amelu Tuki, koji je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzanu medalju. On u Londonu danas nastupa u kvalifkacijama utrke na 800 m i ima rezutat 1:44,94, koji je postigao na mitingu u Monaku, što je trenutno 16. najbolje vrijeme sezone. Rezultati Amela Tuke posljednjih godina su vrhunski i uz malo sportske sreće očekuje se da ostvari plasman za polufinalne utrke na 800 metara, koje će biti već u nedjelju, 6. augusta od 22.15 sati. Eventualni plasman u finale, koje je planirano za 8. augusta u 22.15 sati, bio bi sjajan uspjeh našeg najuspješnijeg atletičara.

Selektor reprezentacije Elvir Krehmić je i prije polaska za London izjavio da bi plasman među finaliste u svakoj disciplini za naše takmičare bio veliki uspjeh.