Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razočaravajuća posjeta

Tužna slika ATP turnira u Banjoj Luci: “Kulturu sporta nije moguće napraviti”

Banja Luka: Meč drugog kola ATP turnira Srpska Open, Laslo Đere – Borna Ćorić
Tribine na meču Đere - Ćorić (78. protiv 21. na svijetu) Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Imena poput Stanislasa Wawrinke, Borne Ćorića, Lasla Đerea, Jiržija Lehečke (36. igrač svijeta), ali i veterana Richarda Gasqueta i jednog od najzabavnijih tenisera svih vremena Gaela Monfilsa možda nisu u Top 10, ali zasigurno zavrjeđuju pažnju jer se radi o vrhunskom tenisu

Bosanskohercegovački travel blogger Robert Dacešin podijelio je sa svojim pratiteljima slike sa ATP turnira u Banjoj Luci, nazvavši ih tužnima.

Naime, kako su i mnogi drugi primijetili, tribine na mečevima “Srpska opena” uglavnom zjape prazne, što je u suprotnosti sa vijestima kojima su svi bombardovani danima pred turnir, a koje su objavile da su karte za ovaj turnir “planule” za samo nekoliko sati.

Samo na jednom meču tribine su bile ispunjene, a to je onaj Đokovića i Francuza Van Asschea.

Odgovor se krije u vrsti karata koje su, istini za volju kao i na većini teniskih turnira, prodavane. Naime, za ovaj turnir mogle su se kupiti samo dnevne karte koje važe za cijeli dan, a jasno je da je većina fanova pohrlila da gleda najboljeg tenisera svijeta.

Ono što je Dacešina razočaralo je činjenica da su drugi teniseri, a na ovom turniru ima nekoliko izuzetnih, na kraju igrali pred gotovo praznim tribinama.

Imena poput Stanislasa Wawrinke, Borne Ćorića, Lasla Đerea, Jiržija Lehečke (36. igrač svijeta), ali i veterana Richarda Gasqueta i jednog od najzabavnijih tenisera svih vremena Gaela Monfilsa možda nisu u Top 10, ali zasigurno zavrjeđuju pažnju jer se radi o vrhunskom tenisu.

atp
Fotografija koju je podijelio Dacešin

“Ovo što vidite sada je teren danas na meču Monfilsa i Lehečke na ATP turniru u Banjoj Luci. Monfilsa koji je bio u TOP 10 u svijetu i koji je vjerovatno najzabavniji teniser u posljednjih 20 godina i Lehečke koji je igrao 1/4 finale Australian Opena ove godine i sad je u prvih 40 u svijetu”, započeo je svoju objavu Dacešin, a onda razjasnio i razlog zašto je to tako:

“Razlog što je teren ovako prazan je što je Nole igrao ranije i jednostavno ništa više nije bitno nakon toga. Koliko god ja volio Noleta i navijao za njega još od prve titule u Amesfortu 2006. protiv Massua, nije mi jasno da baš toliko nema kulture tenisa kod nas u gradu. Svi samo pričaju o tenisu i svi navodno prate i vole tenis, a on se kod nas svodi na jednog čovjeka koji kad prestane igrati, tenis opet više niko neće gledati”.

Smatra da je trebalo prodavati karte na drugi način, čime se teniskim fanovima ne bi uskratilo gledanje vrhunskih mečeva.

“Tužno je da ovakva dva igrača igraju pred polupraznim tribinama zato što eto nema karata, jer su karte kupili ili dobili oni kojima je jedino bitno da dođu da gledaju Đokovića i kojih nije bilo ni na Borni danas, ni na Gasquetu juče ni na Wawrinki prije neki dan, jer ko su uopšte ti ljudi! Vjerovatno ih neće biti ni na Rubljovu sutra, jer ni on nije bitan. Karte su se trebale prodavati samo za Noletov meč posebno i za ostale mečeve da bi ljudi koji istinski prate i vole tenis kao igru bez obzira ko je na terenu, mogli da uživaju u njoj”, napisao je ovaj blogger.

Zaključio je da “kulturu sporta jednostavno nije moguće napraviti”.