Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spektakl u Staples Centru

Tyson kao nekad: Borba je završila, a on i je dalje pokušavao udariti

tyson (1)

Sve drugo bilo je tu, od karakterističnog Tysonovog hoda i ulaska u ring, njegove prepoznatljive tehnike, vrhunskog kretanja i otklona, do pokušaja krošeom nakon izvlačenja iz klinča, ali je izgledalo kao usporeni snimak

Nakon 15 godina Mike Tyson ponovno je ušao je u bokserski ring.

U egzibicijskom meču u Staples Centru u LA-u 54-godišnji Tyson (50-6, 44 KO) i 51-godišnji Roy Jones Jr.(66-9, 47 KO ), još jedan šampion koji je odlučio opet navući rukavice, boksali su osam rundi od dvije, umjesto tri standardne minute.

Žiri je meč proglasio neriješenim, a Tyson je odmah tražio revanš.

Jedan od najvećih teškaša svih vremena bio je ljut jer nije završio borbu. Udarao je i nakon zvuka gonga koji označava kraj runde, kao što je radio i tokom karijere. Bio je vrlo motiviran, u svaku rundu ulazio je eksplozivno, ali nakon 20-ak sekundi ostao bi bez snage. Sve drugo bilo je tu, od karakterističnog Tysonovog hoda i ulaska u ring, njegove prepoznatljive tehnike, vrhunskog kretanja i otklona, do pokušaja krošeom nakon izvlačenja iz klinča, ali je izgledalo kao usporeni snimak.

Brutalni udarci ovaj put su izostali, vidjeli smo tek kratku razmjenu u petoj rundi. Tysonu je prošao jedan dobar lijevi kroše te jedan desni koji je zadao preko ruke, dok je Jones lepršao po ringu i izbjegavao udarce. Uspio je u sedmoj rundi pogoditi Tysona u nos. Na kraju svake runde Tyson je djelovao razočarano i nije želio ići u ugao.

U zadnjoj rundi dao je sve od sebe, pokazao je više želje od Jonesa, ali obojica su jedva disali u ringu. Nakon posljednjeg zvuka gonga koji je označio kraj meča, Tyson je i dalje pokušavao udariti protivnika.

Tenzije su brzo popustile, a meč je završen neriješenim ishodom, iako je Tyson ostavio puno bolji dojam i uputio duplo više udaraca.

Jedan od sudaca u žiriju bio je i slavni reper Snoop Dogg.

Tyson i Jones zaključili su spektakl u zagrljaju, a Tyson je odmah tražio revanš.

“Remi je očekivan i najpravedniji ishod”, rekao je Mike i dodao:

“Jako sam sretan što sam opet bio u ringu. Iako dvije minute sada traju kao nekada tri, opet ću se boriti. Moramo ponoviti meč, želim revanš.”

Jones je kazao da on nema namjeru ponoviti ovo iskustvo.

“Tysonovi udarci i dalje razaraju”, rekao je Jones, a Tyson je odmah uzvratio:

“Ali izdržao si i ja to jako poštujem”.7

Tyson bi za ovaj sparing trebao zaraditi oko deset, a Jones Jr. oko tri miliona dolara. Iron Mike obvezao se da će svu zaradu dati u dobrotvorne svrhe, što bi bila jedna od najvećih donacija nekog sportiste u modernoj istoriji.

Tyson i Jones nikada se prije nisu sreli u ringu jer je pri kraju Tysonove karijere, poraza od Lennoxa Lewisa i trijumfa nad Cliffordom Etienneom, Jones odbio borbu zbog novca, smatrajući da je tada ponuđenih 33 miliona dolara premalo.