U Begradu počinje EP u vaterpolu: Srbija u Areni brani tron

rep-Kombank-Arena-II

Evropsko prvenstvo u vaterpolu danas će početi u Beogradu. U Areni, koja je specijalno za ovaj događaj poprimila novi izgled naslov evropskog šampiona braniće domaća selekcija Srbije.

Najveća sportska dvorana u Beogradu izgleda veličanstveno uoči starta nadmetanja. Organizatori su montirali dva bazena, veliki za odigravanje utakmica i mali za zagrijavanje igrača. Kapacitet dvorane smanjen je na 11.000 mjesta, kako bi svaki gledalac mogao vidjeti svaki detalj koji se dešava u vodi. No i sa ovim kapacitetom očekuje se da će biti oboren rekord po broj gledalaca na nekoj od utakmica Evropskog prvenstva u vaterpolu.

Organizatori su bazene počeli postavljati 27. decembra, a završili 4. januara. Nakon punjenja vodom 8. januara su se mogli koristiti. Zanimljivo, nakon EP bazeni će biti preseljeni u Vrnjačku Banju gdje Vaterpolo savez Srbije planira da otvori trening centar za sve svoje selekcije. Isto tako koristiće se u turističke svrhe.

Na Evropskom prenstvu u Srbiji nastupiće 16 muških i 12 ženskih reprezentacija. Kuriozitet je da će sve utakmice u obje konkurencije biti odigrane u jednom bazenu.

Najveći konkurenti Srbiji u borbi za zlato tradicionalno će biti Hrvatska, Mađarska, Italija, Crna Gora, a u borbu za medalje mogu se umješati još Španija i Grčka. Preostale selekcije teško da se mogu nadati nekom velikom rezultatu.

Muški turnir otvoriće 10. januara u 9:30 sati ujutro selekcije Španije i Slovačke utakmicom prvog kola grupe A. Finale je zakazano za 23. januar u 17:45 sati.

Kod djevojaka naslov šampiona Evrope brani Španija. Takmičenje će otvoriti Portugal i Grčka 10. januara u 11 sati, a finale će se igrati 22. januara u 20:15.

Evropsko vaterpolo prvenstvo u Beogradu, koje će se igrati od 10. do 23. januara, prvi je veliki sportski događaj u ovoj godini.