Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Skenderiji u nedjelju Prvi memorijalni rukometni turnir “Goran Čengić”

skenderija

Prvi memorijalni rukometni turnir “Goran Čengić” bit će održan u nedjelju, 15. aprila u sportskoj dvorani Skenderija u Sarajevu, u organizaciji Škole rukometa “Sedmerac” i uz pomoć Kulturno-sportskog centra Skenderija, javlja Anadolu Agency (AA).

Turnir se igra za dječake godišta 2004./2005., a sve utakmice se igraju 2X15 minuta (poluvrijeme pet minuta).

Prva polufinalna utakmica bit će odigrana u 11 sati između Škole rukometa “Sedmerac” i RK “Briješće”, a druga polufinalna utakmica bit će održana u 13.30 sati između RK “Vogošća” i RK “Respekt”.

Utakmica za treće mjesto bit će odigrane u 13.45, a finalna utakmica – duel pobjednika planirana je za 15 sati, nakon čega je planirana i dodjela pehara pobjednicima.

Turnir se igra u znak sjećanja na Gorana Čengića.

Goran Čengić bio je istaknuti rukometaš RK Bosna, RK Mlada Bosna i RK Crvena Zvezda. Sa samo 17 godina je igrao za ekipu RK Bosna u finalu Kupa Jugoslavije 1963. godine kada su nakon pobjede nad bjelovarskim Partizanom osvojili ovu prestižnu titulu.

Ubijen je 14. juna 1992. godine pri pokušaju spašavanja komšije muslimana u sarajevskom naselju Grbavica, tokom opsade Sarajeva. Njegov ubica Veselin Vlahović Batko pravosnažno je prošle godine odlukom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 42 godine zatvora za zločine koje je počinio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. godine.

Za Goranov herojski podvig, u jeku ratnog vihora na okupiranoj Grbavici, čulo se nadaleko. Nevladina organizacija “Gariwo” 2013. godine posthumno je dodijelila priznanje Goranu Čengiću za građansku hrabrost.

Na komodi u sobi su i ostala Goranova priznanja: diploma za osvojeno prvo mjesto kao članu pobjedničke ekipe Sarajevo na III tradicionalnom rukometnom turniru glavnih gradova FNRJ (bivše Jugoslavije) iz 1961. godine, nagrada Gradskog vijeća Sarajeva “Graham Bamford”, koju mu je dodijelilo posthumno, 2014. za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam, a na zidu povelja “Čengića” – udruženja za njegovanje moralnih, kulturoloških i drugih tradicionalnih vrijednosti iz 2013. godine.