Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trijumf litvanaca

U Sarajevu održan Prvi internacionalni košarkaški turnir gluhih

kosarka (1)

Organizatori SUG Mladost K. Sarajevo izrazili su zahvalnost na nesebičnoj podršci Košarkaškom savezu BiH koji je pokazao senzibiltet prema osobama oštećenog sluha i na taj način dao ogroman doprinos promociji naše države BiH

Na Prvom internacionalnom košarkaškom turniru gluhih prvo mjesto osvojila je ekipa KSK Vejas Panevezys iz Litvanije pobjedom u finalnoj utakmici nad ekipom London Beard iz Velike Britanije, dok je treće mjesto pripalo MDG-u Ljubljana iz Slovenije.

Nagradu za Fair Play je osvojio SUG Mladost K. Sarajevo. MVP kao i All stars nagradu osvojio je i Martynas Vainius, litvanski igrač koji je igrao za prvoplasirani klub KSK Vejas Panevezys.

Košarkaški turnir završen je proteklog vikenda u dvorani Ramiz Salčin u Sarajevu, u saradnji organizatora DIMBF-a (Deaf International Masters Basketball Federation) i domaćina turnira – Sportskog udruženja gluhih “Mladost” K. Sarajevo.

Pet evropskih klubova koje je vrijedno spomenuti: London Beard iz Velike Britanije, MDG Ljubljana iz Slovenije, KSK Vejas Panevezys iz Litvanije, NSB Liepava Liepaja iz Latvije te SUG Mladost Sarajevo iz BiH su bili učesnici prvog turnira.

Organizatori SUG Mladost K. Sarajevo izrazili su zahvalnost na nesebičnoj podršci Košarkaškom savezu BiH koji je pokazao senzibiltet prema osobama oštećenog sluha i na taj način dao ogroman doprinos promociji naše države BiH.

Ovaj turnir je za osobe oštećenog sluha od velike važnosti, jer je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru, pa možemo reći da se upravo na sportskim takmičenjima i turnirima osobe sa oštećenim sluhom osjećaju kao ravnopravni članovi društva.

Ovakvi turniri će se nastaviti održavati svake godine. Na završnoj ceremoniji je, pored riječi zahvale i čestitki za odličnu organizaciju, najavljeno da će naredne godine turnir biti održan u Poljskoj.

– Održavanje ovog takmičenja nam je bilo od izuzetne važnosti kako bismo potakli gluhe osobe da se i dalje bave sportom i budu aktivni i ravnopravni članovi ovog društva – naveli su organizatori SUG Mladost K. Sarajevo.