"BeActive dan"

U sklopu Europske sedmice sporta održana “Škola atletike u Mostaru”

220924_unmo_beactive_europski_tjedan_sporta_skola_atletike_mostar_60355

Aktivnosti u kojima su djeca sudjelovala kroz današnji događaj su natjecanje na 60 metara, skok u dalj, prijenos loptica, bacanje vorteksa, štafetne igrice i zajedničko druženje

U sklopu Europskog tjedna sporta pod sloganom “BeActive dan” na kampusu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru (UNMO) oko 150 djece sudjelovalo je na školi atletike.

– Cilj ovog događaja bio je potaknuti djecu da se bave sportom i da su aktivni svaki dan. Veoma je važno organizirati ovakve događaje jer danas živimo u vremenu u kojem se puno, možda i previše sjedi, bilo za kompjuterima ili koristeći pametne telefone, tako da je posebno bitno da naši najmlađi krenu sa svakodnevnim aktivnostima – kazao je u razgovoru za Fenu voditelj projekta “BeActive dan” u Mostaru Ekrem Čolaković.

Dodaje kako je bavljenje sportom jako bitno za zdravlje.

– Svakodnevne aktivnosti i bavljenje sportom pomažu svima, a pogotovo mladima da budu zdravi, da nemaju određenih deformacija, pretilosti i drugih pratećih bolesti koje bi im kasnije proizvodile probleme u daljem životu i radu. To su razlozi zbog kojih kod mladih moramo stvarati te navike – naglasio je Čolaković.

Ističe kako su u današnjem vremenu djeca sve manje zainteresirana za sport.

– Moramo ih potaknuti da zavole sport, da vide da imaju određene beneficije od toga, da im je zabavno igrati se, odnosno da postoje i neke druge igre, a ne samo pametni telefon, igraće konzole i tako dalje – naveo je Čolaković.

Aktivnosti u kojima su djeca sudjelovala kroz današnji događaj su natjecanje na 60 metara, skok u dalj, prijenos loptica, bacanje vorteksa, štafetne igrice i zajedničko druženje.

Organizatori su Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Nastavnički fakultet UNMO-a i Škola atletike u Mostaru.

U sklopu realizacije projekta “EU4Youth – European Week of Sport Beyond Borders in the Western Balkans”, kojeg sufinancira Europska unija, Olimpijski komitet BiH u rujnu obilježava Europski tjedan sporta kroz organizaciju niza aktivnosti i sportskih događaja.

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promoviranje sporta i tjelesne aktivnosti u cijeloj Europi pod sloganom “#BeActive”, pa tako i Olimpijski komitet BiH ima za cilj promociju i podizanje svijesti o neophodnosti povećanja bavljenja fizičkom aktivnošću i sportom kod šire publike diljem Bosne i Hercegovine.