Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zenici otvoren 6. međunarodni rukometni turnir prijateljstva

rukomet zenica1

U Zenici je danas svečano otvoren 6. međunarodni rukometni turnir prijateljstva, u organizaciji Škole rukometa “Čelik-Junior“.

Iako je takmičarski dio turnira počeo jučer, danas je upriličeno svečano otvorenje u Areni, u Zenici, gdje će se takmičari boriti za titulu najboljeg do nedjelje, kada se igra finale.

rukomet zenica

Vladimir Zeljko, jedan od trenera Škole rukometa “Čelik – Junior“ iz Zenice, te jedan od organizatora samog turnira rekao je za AA kako na turniru učestvuju ekipe iz regiona, a sljedeće godine se nadaju i učešću ekipa iz drugih zemalja Evrope.

“Iz 12 ekipa koje učestvuju na turniru imamo oko 45 selekcija i oko 800 takmičara. Turnir se odvija u pet selekcija, a to su seniori te ekipe po godištima 1998., 2000., 2002. i 2004. godište. Ekipe su iz regiona, a težimo svake godine da proširimo i da to ide iz Evrope, pa se nadamo da ćemo na 7. turniru dovesti i ekipe iz Austrije, Njemačke i Mađarske“, izjavio je za AA Zeljko.

rukomet zenica2

Na turniru učestvuju ekipe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Ideja za prvi turnir došla je prije šest godina na inicijativu trenera koji su, kao mladi igrači učestvovali na istoimenom turniru u Zenici za vrijeme bivše Jugoslavije.

“Mi smo se poveli nekadašnjim turnirom u bivšoj državi, koji se igrao u Zenici pod pokroviteljstvom RK ‘Čelik’ iz Zenice, gdje smo mi, koji smo danas organizatori tada bili učesnici, kao što su takmičari danas. To je sve stalo zbog nemilih događaja na ovim prostorima, pa smo odlučili da napravimo ovoj djeci koja se sada bave rukometom da uživaju u onome u čemu smo mi uživali“, dodao je Zeljko.

Na turniru učestvuju ekipe rukometnih klubova “Brod“ iz Hrvatske, “Metlika“ Slovenija, “Maglaj“ Bosna i Hercegovina, “Crvenka“ Srbija, “Nexe“ Hrvatska, “Krivaja“ Bosna i Hercegovina, “Jedinstvo Brčko“ Bosna i Hercegovina, “Goražde“ Bosna i Hercegovina, “Lazarevac“ Srbija, “Žepče“ Bosna i Hercegovina, “Vitez“ Bosna i Hercegovina te domaćin ŠR “Čelik-Junior“ iz Zenice, Bosna i Hercegovina.