Sjedeća odbojka

Ukrajinci iz izbjeglištva i rovova u borbi za medalju na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu

ukrajina brazil sjedeca odbojka sarajevo RSE

Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, koje traje u Sarajevu od 4. do 11. novembra 2022. godine, okupilo je 29 ekipa, 16 muških i 13 ženskih, ukupno 487 takmičara iz Evrope, Azije, Afrike i Amerika.

U Sarajevu boravi 40 Ukrajinaca. Oni predstavljaju svoju zemlju na Svjetskom takmičenju u sjedećoj odbojci koje je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počelo 4. novembra.

Žensku reprezentaciju čini 12 Ukrajinki. Više od polovine njih su izbjeglice širom Evrope, nakon što je Rusija u februaru izvršila invaziju na njihovu državu.

Muški reprezentativci su u Sarajevo stigli iz Ukrajine.

I jednima i drugima dolazak u Sarajevo je bio upitan, jer nisu imali novac za putovanje i takmičenje.

Dvije sedmice prije početka takmičenja, savezi sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke, uz Svjetsku paraodbojkašku federaciju su obezbijedili pare.

Slovenci i Nijemci platili su pripreme, a domaćini kotizaciju i boravak ukrajinskih paraodbojkaša i paraodbojkašica.

Oleksandra Podliesna je kapitenka ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci. U Bosnu i Hercegovinu je stigla iz Hrvatske, gdje je izbjeglica.

“Ja sam iz Sjeverodonjecka, danas najopasnijeg mjesta na svijetu. Moj normalni život je stao kad je rat počeo. Moj grad je danas pod ruskom okupacijom, potpuno razoren, bez struje, vode, ičega. Dio porodice mi je ostao tamo. S njima smo izgubili svaku komunikaciju”, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Oleksandra Podliesna, koja je od Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine kapitenka ženske reprezentacije.

Podliesna je naglasila da ono što se dešava u Ukrajini nije nikakva “specijalna operacija”, već brutalni rat.

Kaže da mnogi Ukrajinci danas moraju početi ispočetka, novi život, u drugim dijelovima Ukrajine ili u inostranstvu.

“Ja sam ponosna Ukrajinka i morala sam napustiti svoju zemlju koju mnogo volim. Imam mlađeg brata. S majkom smo izbjegli u Hrvatsku. Muški članovi porodice ostali su u Ukrajini”, kaže Podliesna.

Želi se vratiti i živjeti slobodno u svojoj zemlji i u svom gradu, čim prije to bude moguće.

Turnir je za ukrajinske reprezentativke je težak, jer se igračice, zbog rata, dugo nisu vidjele. U susret im je izašao slovenski savez koji im je osigurao smještaj i dvoranu za pripreme, četrnaest dana prije početka Svjetskog prvenstva.

Okupile su ekipu, a igračice su došle iz Ukrajine, ali i izbjeglištva u Evropi.

Muškarci ne smiju napuštati Ukrajinu. Kažu da je u zemlji čiji je jedan dio okupiran, a drugi pod stalnim ruskim napadima, treninge bilo nemoguće organizirati. Muška paraodbojkaška reprezentacija pripreme je održala u Njemačkoj.

Reprezentativac Andri Priščepa kaže kako su ih u Sarajevu odlično primili.

“Bavimo se paraolimpijskim sportom, a znate šta se događa u Ukrajini. Rusija nas je napala i teško nam je trenirati. Evo, ja recimo živim južno od Kijeva, u granatiranju je stradao i moj stan. Bosna nas je odlično primila i hvala vam, ovdje nam je super”, kazao je Priščepa za RSE.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci je od 1997. godine do danas osvojila 23 medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima. te paraolimpijadama. Od toga 14 zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane. Od 1999. do 2015. godine osvojila je svih devet evropskih prvenstava.

Ove godine BiH je domaćin Svjetskog prvenstva, nakon što je Kina u aprilu 2021. otkazala organizaciju.

Ermin Jusufović, reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci, kazao je za RSE da im je bila najveća želja bila dovesti najbolje svjetske igrače u BiH.

“Sva takmičenja u ovom sportu su prijateljska. ‘Vijek trajanja’ igrača je jako dug, mi se svi godinama poznajemo i svi smo jedna velika porodica. Redovno se čujemo kad su praznici, Nova godina i slično. Na turnirima ručamo skupa, pijemo kafu, a kad imamo dresove, razmijenimo ih”, kazao je Jusufović čiji tim je 8. novembra izborio plasman u polufinale.

Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, koje traje u Sarajevu od 4. do 11. novembra 2022. godine, okupilo je 29 ekipa, 16 muških i 13 ženskih, ukupno 487 takmičara iz Evrope, Azije, Afrike i Amerika.

Senad Helać, predsjednik evropske sudačke organizacije u sjedećoj odbojci i jedan od organizatora, kaže za RSE da je organizacija turnira zahtjevna i da košta od 750.000 do milion eura. Dio će platiti Svjetska paraodbojkaška federacija, a ostatak “dobri ljudi i različite institucije iz BiH”.

“Razgovarao sam s trenerima i igračima svih ekipa. Svi su mi kazali da je ovo nešto najljepše što su doživjeli u karijeri. Na drugim turnirima igrači su obično u hotelu na jednom kraju grada, a utakmice u dvorani na drugom kraju. Ovdje je sve na jednome mjestu”, kaže Helać.

Na turniru u Sarajevu Ukrajinke su stigle do četvrtfinala, koje je odigrano 9. novembra. Izgubile su u tri seta od brazilske reprezentacije.