Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umiruća djevojka poslala potresnu molbu Novaku Đokoviću

Wimbledon Championships

Tragična i nevjerovatna, filmska priča o velikoj životnoj nepravdi stiže iz Japana. Devetnaestogodišnja Japanka koja je u naletu tsunamija prije četiri godine izgubila roditelje i nedavno saznala da boluje od raka krvi, poslala je potresnu molbu Novaku Đokoviću, svom najvećem životnom uzoru. Ali, nije imala sreće ni s poštom…

Tomoka Sumitanji je godinama skupljanja novce za put u Evropu kako bi uživo gledala Đokovića, a kada ju je bolest ove godine prikovala za samrtničku postelju, objavila je svoju posljednju želju – poživjeti do kraja Đokovićevog nastupa na ovogodišnjem Wimbledonu i dobiti od svog životnog uzora dres i reket.

Potresnu priču i razgovor s njenim ujakom u Tokiju objavio je portal Radiotelevizije Srbije.

“Tomoka Sumitanji izgubila je oba roditelja, nekoliko rođaka i dečka u naletu velikog tsunamija 11. ožujka 2011. godine. Sa roditeljima, valovi su odnijeli i njezinu kuću u lučkom gradiću Kesen-numa i sve fizičke uspomene na obitelj i život koji je do tada imala. A u tom životu njoj je puno značio tenis. Trenirala je u lokalnom klubu i igrala tenis, kada je veliki tsunami udario na njen zavičaj.

[quote_box_right]Za Novaka je počela navijati još u višim razredima osnovne škole, u vrijeme kada on još uvijek nije bio među najelitnim igračima planete, jer joj se dopao način na koji se on odnosio prema skupljačima lopti. Voljela je i gledati kako imitira druge tenisače”, stoji u članku[/quote_box_right]

Sada, u dvadesetoj godini života, onemoćala od opake bolesti, ona leži očekujući skori, neizbježan kraj u bolnici u Tokiju. I bori se da poživi još toliko da može odgledati sve nastupe svog teniskog uzora Novaka Đokovića na turniru u Wimbledonu.

Tomoka je u takvom stanju da više ne može progutati ništa osim tekućine i ne želi da je itko vidi. Najveći dio dana provodi spavajući zbog opće slabosti organizma i utjecaja snažnih lijekova”, piše RTS čiji je novinar kontaktirao i razgovarao s Tomokinim starateljem, ujakom koji ju je i službeno usvojio nakon smrti roditelja.

“Tomoka cijeni Keija Nishikorija, najveću zvijezdu japanskog tenisa, ali navija za Đokovića kada njih dvojica igraju jedan protiv drugoga”, kaže Tomokin ujak Šigeki Sumitanji.

Za Novaka je počela navijati još u višim razredima osnovne škole, u vrijeme kada on još uvijek nije bio među najelitnim igračima planete, jer joj se dopao način na koji se on odnosio prema skupljačima lopti. Voljela je i gledati kako imitira druge tenisače”, stoji u članku.

Njen ujak uputio je porodičnoj firmi Đokovića u Srbiji pismo s molbom da joj ispune posljednju želju i pri tome priložio vrijedne poklone – tradicionalni kimono i sliku odštampanu na drvorezu. Međutim, paket se neisporučen vratio sa srpske carine u Japan, prenosi RTS.

“Ponestaje nam vremena, a čak i kada bi paket ponovo poslali u Srbiju, on bi vjerovatno završio u nekom skladištu zajedno sa stotinama i hiljadama sličnih pošiljaka koji Đokovići vjerovatno dobivaju. A čak i da ga primijete, pitanje je bili pozitivno odgovorili jer su vjerovatno zatrpani zahtjevima za Novakove suvenire, koji su sami po sebi vrlo vrijedni, jer ih tako mnogo ljudi želi”, izjavio je Tomokin ujak i dodao:

“Najviše bih volio da je mogu izliječiti, ali pošto to ne mogu, imam samo jedan zadatak, a to je da joj ispunim taj san i tako joj dam energiju da još poživi”.

U akciju se navodno uključilo i osoblje srpske ambasade u Tokiju, pokušali su stupiti u kontakt s Đokovićem prije početka Wimbledona, ali zasad u tome nisu uspjeli…