Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upaljen olimpijski plamen, baklja kreće na put za Rio de Janeiro

baklja

Stotinu i šest dana prije početka Igara u Rio de Janeiru, u drevnoj Olimpiji upaljen je plamen koji će bakljama biti pronet širom planete prije nego što se njime upali i olimpijska vatra u brazilskom gradu-domaćinu najveće svetkovine sporta.

Tradicionalna ceremonija, kojom se oponašaju sveštenice koje su u drevnoj, mnogobožačkoj Grčkoj, uz molitve Apolonu i Zevu, palile baklju uz pomoć sunčevih zraka i konkavnog ogledala, i ovoga puta je sprovedena u djelo. Nalik nekadašnjim Igrama, koje su počele da se održavaju 776. godine prije Nove ere i ponavljale se punih 12 vjekova, i ovoga puta je vatra u malim, keramičkim posudama donijeta do Panatenaiki stadiona, uz kratko zaustavljanje da bi se odsjekla grančila sa drveta masline – simbola mira.

Iako su moderne Olimpijske igre počele da se odvijaju 1896, povratak olimpijske baklje uslijedio je nešto kasnije, 1936.

Ovoga puta od glumice koja je upalila plamen igrajući sveštenicu Starih Grka, preuzeo ga je Elefterios Petrunijas, grčka gimnastička zvijezda, šampion Evrope iz 2015.

“Kada su mi javili da ću ja biti nosilac baklje iz drevne Olimpije, bio sam u kolima i od uzbuđenja umalo nisam doživeo saobraćajku”, prisjećao se Petrunijas nedavnog poziva.

Poslije pronošenja olimpijskog plamena kroz Grčku, on će 27. aprila biti predat organizatorima Igara u Riju.

Tada će uslijediti 95-dnevno putešestvije baklje kroz 83 veća i 500 manjih gradova, a preći će oko 20.000 kilometara u rukama nosioca, dok će 16.000 km biti vožena avionom.

Olimpijsku baklju nosiće 12.000 ljudi, a njom će biti upaljen olimpijski plamen 5. avgusta na legendarnom stadionu “Marakana” u Riju.