Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turnir u poljskoj

Utakmice bh. košarkaša za odlazak na Olimpijske igre nećemo gledati na TV-u!?

musa nurkić
Foto: KSBiH
Musa i Nurkić

Olimpijske igre održat će se 26. jula do 11. augusta 2024. u Parizu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u svojoj istoriji borit će se kroz kvalifikacije za nastup na Olimpijskim igrama.

Na pretkvalifikacijskom turniru, koji počinje sutra u Poljskoj (grad Gliwice), rivali će nam biti Portugal, domaćin Poljska i Mađarska.

Naši košarkaši će prvi susret u pretkvalifikacijskoj grupi B igrati sutra protiv Portugala (16.30 sati). Dan kasnije, očekuje nas duel protiv domaćina turnira Poljske (20.30) te 16. augusta protiv Mađarske (21 sat).

Dvije prvoplasirane reprezentacije će ići u polufinale pretkvalifikacija. U polufinalu ih očekuju dvije ekipe iz grupe A koja će se igrati u estonskom Tallinu (Češka, Sjeverna Makedonija, Izrael i Estonija).

Polufinale i finale igrat će se također u Poljskoj. Finale je na rasporedu 20. augusta. Pobjednik će steći pravo nastupa u finalnoj fazi kvalifikacija za Olimpijske igre. Kvalifikacije će biti igrane narednog ljeta, pred početak OI.

Međutim, prema svemu sudeći, bosanskohercegovački ljubitelji košarke neće imati mogućnosti da na nekom od domaćih televizijskih kanala u direktom prenosu gledaju mečeve naše reprezentacije.

Naime, pravo emitiranja reprezentativnih takmičenja pod okriljem FIBA (Međunarodna košarkaška federacija) na našem području ima SportKlub.

No, programskoj šemi SportKluba za sada nema najave prijenosa pretkvalifikacijskog turnira niti bilo kakave objava vezana za ovo takmičenje.

Olimpijske igre održat će se 26. jula do 11. augusta 2024. u Parizu.