Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"izazov"

Uvedeno novo pravilo u NBA

nurkic_jusuf

Čelnik NBA lige Adam Silver u obraćanju medijima nakon sastanka rekao je i da treba izmijeniti pravilo o zabrani pregovora klubova i igrača izvan prelaznog roka jer ga se ionako niko ne pridržava

Svake godine početkom jula sastaju se vlasnici NBA klubova kako bi raspravili o promjenama pravila za nadolazeću sezonu. Ovogodišnji sastanak iznjedrio je pravilo na kakvo su navikli ljubitelji tenisa, američkog nogometa i hokeja – trenerske izazove na sudačke odluke.

Druga novost je omogućavanje Centru za pregledavanje snimki da sami odluče provjeriti je li igrač nagazio na liniju za tri poena i je li ispustio loptu iz ruku prije isteka vremena, bez da to od njih zatraže suci.

Nejasno je samo zašto Centar i ranije nije imao te ovlasti, ali trenerski izazovi donijet će novu dimenziju utakmicama, koje će posljedično vjerovatno potrajati koju minutu duže.

Svaka će ekipa imati pravo na jedan izazov po utakmici, bez obzira na to je li uspješan ili ne. Treneri će moći zatražiti pregled snimke u slučaju prekršaja vlastitih igrača, stajanja na aut-liniju i ometanja koša.

Da bi uputio izazov, trener će morati iskoristiti time-out, ali ako se ispostavi da je bio u pravu, zadržat će pravo da ponovno iskoristi taj isti time-out. Zatraži li pregled, a nema time-out, kaznit će se tehničkom greškom, kao i kad zatraži time-out nakon što ih je već sve iskoristio.

Pravilo izazova već postoji u nekim sportovima, a najsličnije ovom je u američkom NFL-u, gdje pravilo funkcioniše na isti način, samo što ekipe imaju manje time-outa, koji su stoga vrjedniji. U hokeju na ledu neuspješan izazov kažnjava se s dvije minute isključenja igrača po izboru. U tenisu svaki igrač ima pravo na tri izazova po setu, ali u tim slučajevima pregled traje puno kraće.

Čelnik NBA lige Adam Silver u obraćanju medijima nakon sastanka rekao je i da treba izmijeniti pravilo o zabrani pregovora klubova i igrača izvan prelaznog roka jer ga se ionako niko ne pridržava, što smo vidjeli ove godine kad su i prije njegova početka procurili neki transferi, poput onog Kembe Walkera u Boston ili Kevina Duranta u Brooklyn.

nba