Provedeno istraživanje

Većina u Japanu želi da se Olimpijske igre otkažu ili prolongiraju

Virus Outbreak , Tokyo, Japan – 03 Mar 2020
Mandatory Credit: Photo by Eugene Hoshiko/AP/Shutterstock (10572756a) A masked man works at a construction site with the Olympic rings in the background, at Tokyo's Odaiba district in Tokyo. The spreading virus from China has put the Tokyo Olympics at risk. The Olympics are to open on July 24 - less than five months away Virus Outbreak , Tokyo, Japan - 03 Mar 2020

Na pitanje o igrama koje se planiraju održati u Tokiju krajem jula, 35,3 posto učesnika odgovorilo je “treba otkazati”, a 44,8 posto “treba ponovo odgoditi”

Oko 80 posto javnosti, prema istraživanju provedenom u Japanu, smatra da bi olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju, zakazane za juli, trebalo otkazati ili prolongirati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom vikenda, agencija Kyodo provela je telefonsko istraživanje više od 700 slučajno odabranih birača i više od 1.200 vlasnika mobilnih brojeva.

Više od hiljadu učesnika odgovorilo je na pitanja o socijalno-ekonomskim posljedicama epidemije novog tipa koronavirusa, javnoj podršci vladi i Olimpijskim igrama u Tokiju.

Na pitanje o igrama koje se planiraju održati u Tokiju krajem jula, 35,3 posto učesnika odgovorilo je “treba otkazati”, a 44,8 posto “treba ponovo odgoditi”.

Prema istraživanju, stopa onih koji nisu bili zadovoljni vladinim mjerama protiv COVID-19 iznosila je 68,3 posto, dok su oni koji su izrazili mišljenje da je borba protiv epidemije vođena na dovoljnom nivou ostali na 24,9 posto.

Oko 79,2 posto izjavilo je da vanredno stanje (OHAL) proglašeno u Tokiju i oko njega kasni, a 78 posto smatra da bi trebalo proširiti opseg vanrednog stanja.

Javna podrška premijeru Yoshihideu Sugi, koji je na dužnost stupio u septembru 2020. godine, iznosila je 41,3 posto, što je devet posto manje prema istraživanju provedenom u decembru.