Vujošević: Tenziju pretvoriti u nešto čime se dobijaju utakmice

dusko vujosevic

Duško Vujošević, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH), uoči sutrašnje utakmice pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Armenije naglasio je da se nada da pritisak neće negativno uticati na njegov mladi tim, te da će utakmicu na kraju završiti pobjedom, javlja Anadolu Agency (AA).

Susret u Sarajevu mogao bi biti veoma važan u konačnom raspletu grupe A, jer su Armenci tim koji nakon dva kola jedini ima maksimalan učinak, iako je to malo ko očekivao. Istina, obje utakmice igrali su na domaćem terenu, pa će im ogled protiv BiH biti prvi gostujući izazov.

“Armenija je neko ko počinje i ko je novi na toj košarkaškoj mapi Evrope. Međutim, imaju puno igrača koji studiraju u Americi. Imaju trojicu koji posjeduju američki pasoš, a tu je još nekoliko veoma dobrih igrača koji studiraju u Americi na ozbiljnim univerzitetima. Igraju sa velikom energijom, dobili su Slovačku i Švedsku i to ubjedljivo. Stoga dolaze sa velikim samopouzdanjem. Međutim, igrali su u pravom domaćinskom ambijentu, a nadam se da će ovde moći da vide obrnutu sliku, da igraju u gostima pred punim tribinama”, kazao je Vujošević, te dodao:

“Vrlo teška utakmica za nas, jer imaju, prije svega, zahvaljujući Amerikancima, kvalitetan sastav. Posjeduju znatno veći kvalitet nego ime. Njihovi rezultati su iznenađenje samo za nekoga ko na prvi pogled sagleda njihov kvalitet. Spremni smo za taj meč, nadam se da će se neka tenzija koja se već osjeća pretvoriti u nešto čime se dobijaju utakmice. Da neće biti pritisak koji otežava našu igru. Očekujem veliku podršku ovom mladom timu i nadam se da će na kraju sve biti dobro.”

Centar bh. tima Obrad Tomić dijeli selektorovo mišljenje kada je riječ o rivalu koji ih očekuje u srijedu uvečer. Međutim, obećava da će on i saigrači dati maksimum.

“Nadam se punoj dvorani, što bi nam bio veliki podstrek za ovu utakmicu. Kada smo protiv Slovačke u trećoj četvrtini igrali našu odbranu, to i publika nas je iznijelo da do kraja dobijemo utakmicu. Armenija je sa ta tri Amerikanca, koji su odlični igrači, jako opasan rival. Nadamo se da ćemo odbrambeno odigrati dobro. Ako ispoštujemo sve što selektor traži od nas i damo svoj maksimum možemo slaviti. Jedino što i možemo obećati u ovom trenutku je da ćemo dati sve od sebe kako bismo došli do trijumfa”, kazao je od naredne sezone centar beogradskog Partizana.

Bh. reprezentativac Edin Atić dobru atmosferu u ekipi ističe kao jedan od aduta pred utakmicu sa Armenijom.

“Atmosfera u ekipi je odlična, dobro treniramo i dišemo kao jedan. Očekujemo tešku utakmicu. Rivala moramo ozbiljno shvatiti, jer unaprijed nema dobijene utakmice. Armenija je ozbiljan tim, ali uz podršku navijača možemo do nove pobjede”, iskren je bio Atić.

Utakmica trećeg kola grupe A pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između BiH i Armenije igraće se u srijedu uvečer u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” sa početkom u 20 sati.

Nakon prva dva kola u grupi A lider je Armenija sa četiri boda, slijede BiH i Švedska sa po tri, dok je Slovačka posljednja sa dva. U kvalifikacije za SP u Kini 2019. godine plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od četiri pretkvalifikacione grupe.