Ostali sportovi

intervju za "ftv"

Vujović: BiH ima potencijal da pobijedi Austriju

25/01/2021

Kaže da je igračima Metaloplastike najsimpatičnije bilo kada su dolazili u Sarajevo

Osvojio je sve što se moglo osvojiti. Evropski i svjetski prvak, olimpijsko zlato, svojevremeno najbolji rukometaš na svijetu. Veselin Vujović, aktuelni trener banjalučkog Borca, bio je gost ovosedmičnog izdanja sportskog magazina Sport Federalne TV.

O zlatnoj generaciji jugoslovenskog rukometa kaže da se u to vrijeme sport nekako drugačije pratio.

“Ja sad mogu da vam izrecitujem imena igrača velike četvorke u fudbalu – Dinama Hajduka, Zvezde, Partizana. Svi smo ih znali napamet. Sport se drugačije živio.”

‘80. godine bile su zlatna vremena jugoslovenskog sporta općenito. O nastupu na Olimpijskim igrama u Los Angelesu kada su osvojili zlatnu medlaju, Vujović kaže da je Jugoslavija nastupala sa pozicije sile.

“Ti ideš da osvojiš zlatnu medalju. Ako se prevariš osvojit ćeš srebro, jer takvi su ti ciljevi. Danas je nama cilj samo da prođemo kvalifikacije. Kad dođe žrijeb za Svjetsko prvenstvo, ti ispadneš u prvom kolu, što si onda prolazio u kvalifikacije. Ciljevi uvijek moraju biti visoki. Mi smo tada išli da osvojimo 20-20 medalja, danas se smatra svjetskim čudom kad dodnese neko jednu ili dvije medalje. Sport je bio tretiran i imao je status u državi, danas je to nekako u drugom planu.”

Kaže da je igračima Metaloplastike najsimpatičnije bilo kada su dolazili u Sarajevo.

“Od Vardara do Triglava smo imali jako lijep tretman i bilo je divno biti sportista.”

Nakon Šapca odlazi u Barcelonu gdje je napravio niz dobrih rezultata.

Završio sam karijeru na vrhuncu

“Sedam godina zaredom sam bio prvak stare Jugolavije i pet godina prvak Španije. 12 godina nisam bio drugi. Onda sam prešao u Granois, osvojili smo Kup Španije i Kup kupova. I tada sam rekao da prekidam, ja ovdje završavam, jer čovjek treba završiti kada je na vrhuncu karijere.”

Na pomen Mirze Delibašića kaže da je za njega to sjećanje na jednog gospodina, princa košarke koji je na terenu tako gospodski djelovao.

“On je na najljepši mogući način prezentovao košarku. Ja sam bio zaljubljen u tog čovjeka. Kasnije smo se naravno upoznali i uvažavali, ali njegov boravak u Real Madridu, on je bio najbolji ambasador Jugoslavije koji je mogao doći u tom trenutku. Kasnije je došao pokojni Dražen Petrović, isto tako čudovište svog vremena, ali Mirza Delibašić za mene, u mom poimanju sporta i formiranja mišljenja o idolima zauzima jako visoko mjesto.”

Nakon igračke karijere krenuo je sa trenerskom, u Vardaru.

“Da, došao sam u Vardar na 15 dana, ostao sam šest fenomenalnih godina. Naišao sam na podršku njihove navijačke grupacije.”

BiH može pobijediti Austriju

Ističe da bi prihvatio da bude selektor reprezentacije neke zemlje iz bivše Jugoslavije, jer to gleda kao da je selektor Jugoslavije.

“Sa Borcem sam kompletirao Jugoslaviju. Ozbiljno razmišljam da bih polako trebao da se otkažem, umorio sam se, ne provodim dovoljno vremena sa porodicom.”

Kaže da igračima Borca može pomoći da steknu radne navike, način treniranja, intenzitet treniranja.

“Da u klubu nauče kako postati jedan ozbiljan klub. Oni su imali ambicije i prije nego sam ja došao da budem trener.”

O reprezentaciji BiH Vujović kaže da je evidentno da protiv Estonije nije bilo jasno, ali nije ništa izgubljeno.

“Mislim da ima dovoljno kvaliteta da se pobijedi Austrija i tamo i ovdje i da bi to bilo dovoljno da se prođe dalje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.