Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apsurdna odluka

Vujović o šokantnoj odluci EHF-a: Znao sam da će napraviti glupost

veselin-vujovic

Ovo je napravljeno dekretom, bez prava da se iko žali ili pokuša izboriti nešto

Evropska rukometna federacija (EHF) je zbog krize koju je u sportu uzrokovala pandemija koronavirusa danas donijela niz kontraverznih odluka.

Odlučili su poništiti sve utakmice doigravanja za Svjetsko prvenstvo koje se igra sljedeće godine u Egiptu, a poništili su i cijelu nokaut-fazu Lige prvaka.

Liga prvaka neće imati osminu finala i četvrtfinale, a na final four koji se igra 28. i 29. decmbra u Kölnu idu četiri najbolje ekipa iz grupa, a to su Barcelona, PSG, Kiel i Veszprem.

“Istorija je pokazala da gotovo nikad dosad četiri prvoplasirane ekipe nisu došle do final foura, uvijek je bilo iznenađenja u tim utakmicama. Neke ekipe znale su doći slabije pripremljene ili pogođene ozljedama u završnicu pa bi onda ispadale kao lani PSG. Favoriti su ispadali, a prolazile su ekipe koje nisu bile na tim mjestima”, kazao je za Index.hr Veselin Vujović, trener PPD-a Zagreb.

Final four će se igrati krajem godine, između Božića i Nove godine, a završni turnir igrat će Barcelona, PSG, Kiel i Veszprem, koji su u tzv. elitnim grupama ove sezone u Ligi prvaka završili na prva dva mjesta.

Tako u osmini finala neće biti Vardara, Flensburga, Montpelliera i Pick Szegeda, koji će sasvim sigurno biti bijesni zbog EHF-ove odluke.

“Za mene je to apsurdna odluka, prije svega zato što će u ovom periodu do final foura puno igrača promijeniti klubove. Sagosen je prvo mjesto u grupi izborio s PSG-om, a na final fouru će igrati za Kiel, to nema veze sa zdravim razumom. Ako je već takva odluka, neka otvore tržište da igrači mogu cirkulirati i tokom godine. Neka naprave nešto i za dobrobit rukometa, ovo je sada ugurano u termin koji nikome ne odgovara. Doduše, rekao sam i prije da očekujem da će EHF donijeti neku glupu odluku”, rekao nam je Vujović.

“Ovo je napravljeno dekretom, bez prava da se iko žali ili pokuša izboriti nešto. Ekipe ili reprezentacije koje su ulagale ili na Euru nisu napravile neke rezultate su sada došle u situaciju da nemaju priliku izboriti plasman. Ponavljam, od EHF-a se uvijek može očekivati neočekivano.”

BiH ostala bez plasmana

Otkazane su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo rukometaša 2021. godine, pa je reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala bez šanse za plasman na to natjecanje.

Na osnovu plasmana na EP-u 2020 na Svjetskom prvenstvo u Egiptu igrat će Španjolska, Hrvatska i Norveška kao osvajači medalja, te Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska. Danska je to pravo stekla kao svjetski prvak.