Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

finale nba lige

Warriorsi preživjeli ozljedu Duranta i šut Raptorsa sa sirenom za titulu

stephen-curry-golden-state-warriors

“Nevjerovatna pobjeda i užasan gubitak”, prokomentirao je trener Warriorsa Steve Kerr, misleći, naravno, na novu ozljedu Duranta, kojem je stradala Ahilova tetiva i za njega je sad sezona definitivno gotova

Golden State Warriorsi preživjeli su petu utakmicu finala, novu ozljedu Kevina Duranta, ludu seriju Kawhija Leonarda u četvrtoj četvrtini, svije kardinalne greške u napadu u posljednjoj minuti i šut za pobjedu Kylea Lowryja. Slavili su u Torontu 106:105, spasili prvu od tri “meč-lopte” i vratili seriju u Oakland, gdje se u noći na petak igra šesta utakmica, piše Index.hr.

Bila je ovo najneizvjesnija od dosadašnjih pet utakmica finala, a riješena je doslovno u zadnjoj sekundi. Warriorsi su uspjeli natjerati Kawhija Leonarda da preda loptu u posljednjem napadu, onda je došla do Kylea Lowryja u uglu, ali igrač s najdužim stažom u Raptorsima nije pogodio za prvi kanadski naslov NBA prvaka.

Raptorsi su uopće došli u priliku za pobjedu zahvaljujući nevjerovatnom nizu grešaka branitelja naslova u posljednjoj minuti. Prvo je Draymond Green nagazio na liniju na sredini terena, pa mu je suđeno zadnje polje, a zatim se DeMarcus Cousins kretao u bloku i napravio prekršaj u napadu. U međuvremenu je Lowry položio za minus jedan, ali naposljetku nije uspio donijeti pobjedu.

Warriorsi su utakmicu dobili na krilima “Splash Brothersa”, koji su zajedno zabili 57 poena, među kojima i tri trice za preokret u završnici, ali cijela utakmica bila je u znaku Kevina Duranta, njegova povratka košarci nakon mjesec dana pauze, ludog početka utakmice i nove ozljede.

KD se nije dovoljno oporavio od ozljede, a službeno se radilo o listu desne noge. Ipak, bilo je izvjesno da bez njega Warriorsi neće moći produljiti seriju, pa je stisnuo zube i pokušao igrati. I sjajno je to izgledalo na početku, već u prvoj četvrtini zabio je 11 koševa. Ali početkom druge četvrtine, kad je krenuo u dribling, prilikom promjene smjera opet je osjetio bol, ispustio loptu i sjeo na parket, na oduševljenje krcate dvorane u Torontu. Ipak, dok je uz pomoć suigrača odlazio u svlačionicu. i “neprijateljski” navijači ispratili su ga pljeskom i skandiranjem.

Ostatak utakmice Warriorsi su igrali na krilima emocija zbog Durantove sudbine. U trenutku ozljede imali su šest razlike, a u jednom su trenutku pobjegli i na 14.

No Raptorsi nisu odustajali, puno puta su se vraćali, pa su to učinili i ovaj put, iako je Kwahi leonard igrao najlošiju utakmicu serije. Superstar Toronta pogodio je samo četiri od prvih 17 pokušaja, ali prvu tricu zabio je za vodstvo 96:95. Vezao je Kawhi pet uspješnih šuteva, zabio 12 poena Raptorsa u nizu i potpuno preokrenuo utakmicu na 103:97.

Činilo se da će Kanađani proslaviti naslov, ali uvukla im se nervoza, nanizali su nekoliko neuspješnih napada, a Klay Thompson i Stephen Curry na drugoj su strani vezali tri trice i vratili prednost Warriorsima na 106:105.

Uslijedila je gore opisana završnica, greške Greena i Cousinsa, koš Lowryja za minus jedan i posljednja akcija u kojoj je lopta ponovno došla do razigravača Raptorsa, umjesto do Leonarda, od kojeg bi se očekivali da preuzme napad za naslov prvaka.

“Nevjerovatna pobjeda i užasan gubitak”, prokomentirao je trener Warriorsa Steve Kerr, misleći, naravno, na novu ozljedu Duranta, kojem je stradala Ahilova tetiva i za njega je sad sezona definitivno gotova.

Curry je završio s 31 košem, osam skokova i sedam asistencija, Thompson je u 26 poena ugradio sedam trica, a Cousins je ubacio 14, makar je mogao biti tragičar. Leonard je zabio 26 za Raptorse, uz 12 skokova i šest asista, a Lowry je dodao 18. Ali, ne osvoje li Raptorsi naslov u iduće dvije utakmice, vjerovatno će ga do kraja života proganjati to što nije završio s 21 košem.

Šesta utakmica igra se u noći na petak u Oracle Areni, a ako branitelji naslova i tada pobijede, majstorica je u Kanadi u noći s nedjelje na ponedjeljak.