Ostali sportovi

objavili plan

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez gledatelja

16/10/2020

Organizatori Wimbledona tvrde da su spremni za tri scenarija: održavanje turnira uz prisustvo gledatelja u punom kapacitetu, uz ograničeni broj gledatelja te bez ljubitelja tenisa na tribinama

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa, sljedeće će se godine održati, čak i bez gledatelja na tribinama.

Wimbledon je jedini od četiri Grand Slam turnira koji nije održan u 2020, a to je bilo prvo otkazivanje takmičenja u All England Clubu (AELTC) od Drugog svjetskog rata. Velika Britanija je jedna od najteže pogođenih evropskih država pandemijom bolesti Covid-19, a prema službenim podacima od posljedica infekcije novim koronavirusom umrlo je više od 43.000 ljudi, prenosi Hina.

“Održavanje turnira u 2021. je naš prvi prioritet i aktivno učestvujemo u planiranju scenarija koji će nam to omogućiti”, izjavila je u priopćenju glavna direktorica AELTC-a Sally Bolton.

Finansijski gubici koje su organizatori pretrpili otkazivanje ovogodišnjeg izdanja wimbledonskog turnira pokriveni su policom osiguranja, ali za sljedeću godinu nemaju takvo pokriće pa bi još jedan neodržani turnir imao teške finansijske posljedice za tenis u Velikoj Britaniji.

Organizatori Wimbledona tvrde da su spremni za tri scenarija: održavanje turnira uz prisustvo gledatelja u punom kapacitetu, uz ograničeni broj gledatelja te bez ljubitelja tenisa na tribinama.

U takvim režimima su ove godine već održani US Open i Roland Garros, a organizatori Wimbledona pomno će pratiti iskustva s Australian Opena koji je na rasporedu u siječnju sljedeće godine.

Iz AELTC-a su obznanili da je bivši britanski Davis Cup reprezentativac Jamie Baker imenovan čelnikom za profesionalni tenis i direktorom wimbledonskog turnira koji bi sljedeće godine trebao biti održan od 28. juna do 11. jula.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.